Høstklargjøringen av båten – dette bør du tenke på

Høstklargjøringen av båten er rett rundt hjørnet. Bruk litt ekstra tid nå på høsten og spar tid til våren!

Det er lurt å bruke litt god tid på høstklargjøring og vinterkonservering av båter som lagres på land om vinteren. Selv om mange gjerne vil få høstklargjøringen ferdig fortest mulig så kan det lønne seg å bruke litt tid på vask og god beskyttelse av skroget. Det kan nemlig gjøre vårpussen litt raskere og enklere. Smuss og forurensinger som blir stående på båten gjennom vinteren blir fort vanskeligere å fjerne når våren kommer enn om man tar det med en gang på høsten.
Høstklargjøringen av båt

 

Hva er det da som bør gjøres?

Løft og spyling

Båten løftes ut av vannet og spyles grunding med høytrykkspyler for å fjerne løst sittende slim og forurensinger.

Vask av båt og motor

Vask båten grunding med BoatWash, blandes 1:50-1:100 med ferskvann. BoatWash kan også brukes på svært skitne flater, bland da med ferskvann i forholdet 1:20. Vask med svamp eller børste og skyll godt med ferskvann. Motor vaskes gjennom å påføre ufortynnet BoatWash, la virke i 5-10 min og skyll med ferskvann. Bruk børste på svært skitne områder.

Rens av vannlinje og fjerning av rur og alger

Bruk Waterline Cleaner for rens av vannlinje og fjerning av rur og alger. Waterline Cleaner er et kraftig rensemiddel basert på saltsyre som påføres med klut eller svamp. Kan også sprayes på med sprayflaske. La virke ca 5 min og skrubb med skurekost om nødvendig. Skyll meget godt med ferskvann. Husk å bruke verneutstyr!

Rengjør og beskytt skroget

For å beskytte skroget under vinterlagringen og gjøre vårklargjøringen raskere og enklere er det lurt å bruke litt ekstra tid på rengjøring av skroget allerede nå i høst. Her kan du bruke Marine Rubbing hvis skroget er svært skittent eller Marine Polish dersom gelcoaten fortsatt er i forholdsvis god stand. Avslutt med å sette inn skroget med Hard Wax. Hvis du vil spare tid, bruk Shiny for rengjøring og beskyttelse på samme gang.

Rengjør og beskytt kalesjer og tekstiler om bord     

Det kan også være lurt å se over kalesjer og andre tekstiler om bord. Kansjke sommeren har hatt litt hard medfart og fukt har resultert i jordslag på kalesjer, sprayhoods, puter, redningsvester etc. Disse rengjøres med Textile Cleaner for normal vask mens Mildew Remover effektivt fjerner eventuelt jordslag. Husk å la tekstilene tørke ordentlig før du impregnerer med Textile Watershield.

For den som ønsker er det også mulig å påføre nytt bunnstoff på høsten.  Påfører du bunnstoff fra Jotun kan båten stå på land i inntil ni måneder før den bør sjøsettes.

 Ved å ta litt ekstra godt være på båten nå i høst gjør du vårpussen enda enklere. Med en god høstklargjøring vil båten være mer motstandsdyktg mot smuss og forurensinger og dermed enklere å klargjøre for sjøsetting til våren. Hvis du i tillegg påfører bunnstoff nå i høst kan du bruke mer tid på polering og rens av båten til våren- eller rett og slett bare komme deg ut på vannet enda litt fortere når solen og varmen er her igjen.

Lykke til!

Ps. Visste du at Jotun Yachting har en egen app?  Last ned appen Jotun Yachting nå fra AppStore eller Google Play (åpne linkene fra mobiltelefon) for enda fler gode råd og tips om vedlikehold av din båt!

Høstklargjøring av båt