Blank båt gjennom hele sesongen

Blank båt gjennom hele sesongen

Et blankt skrog gir en stolt båteier. Et blankt skrog som er godt beskyttet av en god voks beskytter også gelcoaten for ytre påvirkning og slitasje av salt, smuss og UV-stråler. Nettopp UV-strålingen er viktig å beskytte båten mot – for solen som er vår beste venn om sommeren, er gelcoatens verste fiende.

Riktig produkt til nettopp din båt

Så hva er da viktig ved valg av produkter til nettopp din båt? Etter å ha vasket ned skroget med en god båtvask har du et godt utgangspunkt for å bedømme hvordan du skal gå videre. Båter som begynner å få noen år på nakken er gjerne matte i skroget. Dette kalles oksidering og er egentlig gelcoat som er nedbrutt av UV-strålning. Dette må fjernes ved bruk av en skånsom rubbing. Moderne rubbinger er kjemisk rensende og fjerner enkelt og effektivt oksideringen og får raskt tilbake glansen i gelcoaten. Dersom skroget er i god stand eller man tok jobben med rubbing i fjor, holder det som regel å bruke en god polish for å rense gelcoaten og få tilbake glansen.

Det har blitt vanligere å bruke maskin til polering. Det gir et bedre og mer langvarig resultat, samtidig som det går raskere og gjør det enklere å få et jevnt resultat over hele båten. Mange tenker at det å bruke maskin er vanskelig men det trenger ikke å være det.  Den nye typen oscillerende maskiner kan alle båteiere bruke og få et godt resultat. For gode tips og råd om maskinpolering, se Jotuns ‘Slik-gjør-du’-film om polering her.

Slik går du frem

Jotun anbefaler å bruke Boatwash for en grundig vask før du begynner å polere. Dersom skroget er matt og oksidert anbefales Marine Rubbing sammen med en god pad av microfiber, lammeull eller en medium grov skumgummipad. Dersom skroget er i god stand holder det å bruke en god polish for å rense gelcoaten og få tilbake glansen.  Her anbefales  Marine Polish.

Avslutt alltid behandlingen med å forsegle overflaten med Hard Wax. Den påføres for hånd, la tørke ca 10 min og tørk av med microfiberklut. En ren voks trenger kun å påføres i et tynt lag. Et tykt lag vil gjøre det vanskelig å tørke av det som ikke har trukket inn i gelcoaten og er bokstavelig talt penger i sjøen. Ønsker man å forsterke den beskyttende effekten anbefales heller å legge flere tynne lag, med ca 24 timers mellomrom.

For vedlikehold gjennom sesongen anbefaler vi vokspolishen Shiny.  Det er et meget godt valg for lett rens og få tilbake litt glans, samtidig som den gir litt beskyttelse for resten av sesongen.

Har du spørsmål om hvordan du skal gå frem? Kontakt Jotuns eksperter på Teknisk Service her.

Blank båt gjennom hele sesongen

 

Caroline

Bunnstoff og miljøet – åtte spørsmål om hvordan bunnstoff egentlig påvirker miljøet

Vi nordmenn blir stadig mer bevisste over hvordan våre valg påvirker mijløet. I senere tid er det også blitt mer…

Slik vedlikeholder du båten på en trygg måte

Det er viktig å huske på at bunnstoff og andre båtpleiemidler skal brukes på en trygg og fornuftig måte for…

Jotuns malingseksperter gir deg raskt svar på spørsmålene dine!

Få råd fra malingsekspertene Visste du at Jotun har egne malingseksperter som svarer på dine spørsmål? Det er ikke bestandig…

Møt Jotun på Sjøen For Alle

Årets utgave av Norges største båtmesse Sjøen For Alle nærmer seg. Onsdag 14. mars åpner dørene til årets messe med…

Vanlige spørsmål om bunnstoff og båtpuss

I utendørssesongen besvarer Jotuns tekniske eksperter i kundeservice spørsmål fra flere hundre kunder daglig. Båtsesongen er i full gang over…

Slik blir båtpussen vellykket!

Er årets vårpuss rett rundt hjørnet? Dette bør du tenke på for å lykkes med vårklargjøringen, og få et resultat…

Go to top