Grunning av båt – beskyttelse og gode forberedelser

Grunning av båt – beskyttelse og gode forberedelser

Gode forberedelser og grunning er hemmeligheten bak et godt malingsresultat, enten du skal legge på bunnstoff eller lakkere båten.

Grunnlaget for et perfekt malingsresultat

Grunning av båten er en svært viktig jobb av flere årsaker. Grunnlaget for et perfekt malingsresultat er kvaliteten i de forberedelser du gjør. Grunninger brukes både over og under vannlinjen for å sikre heft, både til overflaten og påfølgende malingsstrøk. Den er også svært viktig for å sikre skroget mot skadelig vanninntrengning.

Grunning av båt

Bygg en vanntett barriere med Barrier Primer

I dag er de aller fleste båtene laget i gelcoat. Selv om ikke alle båteiere er klar over det, er ikke gelcoaten tett. Uten en vanntett barriere, vil en ny og ubehandlet båt trekke vann så snart den sjøsettes. Dette gjelder også dagens mer moderne typer gelcoat. Over tid kan vannet reagere med kjemiske komponenter i gelcoaten og dermed utvikles plastpest i skroget (du kan lese mer om plastpest i Jotuns brosjyre BÅTEN). For å unngå vanninntrengning, bygger man altså opp en barriere med hjelp av en epoxygrunning.

Også båter laget i aluminium og stål trenger god beskyttelse mot vanninntrengning. På en aluminiumsbåt, eller en kjøl av stål, kan vi ellers risikere korrosjon og rustgjennomslag.

Ved å bruke en god grunning og gjøre jobben ordentlig, skaper vi en sterk barriere som beskytter mot vanninntrengning. Dermed holdes båten fri for ytre påvirkning. Jotuns epoxygrunning Barrier Primer, kan brukes både over og under vannlinje; både op gelcoat, aluminium og stål. Påfør alltid den anbefalte mengden. (Se volumtabellen i BÅTEN-brosjyren eller på jotun.no).

Barrier Primer Jotun yachting

Vær trygg med Vinyl Primer

Grunninger kan også benyttes for å forsegle underlaget, f.eks om man er usikker på om eksisterende bunnstoff er forenlig med det bunnstoff man ønsker å bruke videre. Et strøk med Vinyl Primer fungerer som både forsegling og heftgrunning.

Da kan du som båteier være trygg på at gammelt og nytt bunnstoff ikke reagerer med hverandre og flasser av. Les mer om Jotun sine grunninger i brosjyren BÅTEN-brosjyren eller på jotun.no.

Jotun Vinyl Primer grunning

Lakkering av båten

Ønsker du å male om båten i en annen farge? For et vellykket lakkeringsresultat er forberedelsene den største jobben. Overflaten må være ren, fast og tørr.

Eventuelle skader og riper repareres enklest med hjelp av en epoksysparkel. Vask overflaten med ferskvann og la det tørke. Puss med P120-P150 papir for å fjerne eventuelle ujevnheter og kanter rundt skaden. Påfør et strøk med egnet epoxyprimer, som Barrier Primer, og la det tørke. Påfør deretter sparkelen med en spatel og la det tørke (følg produsentens anbefalte tørketid). Puss med P180-220 papir for å få en jevn overflate og forsegle deretter med et strøk med epoxygrunning igjen og la det tørke.

Dersom det er ujevnheter i overflaten før lakkmalingen påføres, synes dette godt etter lakkeringen. Derfor er det lurt å bruke litt ekstra tid på å sikre en perfekt overflate ved å slipe ned grunningen.

Skal du lakkere båten, anbefales Shipolin til de aller fleste overflater, inkludert glassfiber. Shipolin kan brekkes i Jotuns MultiColor-system og det gir deg mange muligheter for blant annet fargematching med andre farger på skroget og om bord båten. Eller hvorfor ikke velge en helt unik farge som gjør båten din enda mer personlig?

Husk at du også kan kontakte Jotuns malingseksperter på Teknisk Service for å få råd og hjelp på hvordan du skal gå frem.

Lykke til med malejobben!

Avatar
Avatar

Caroline

Stoff båten kun annethvert år med NonStop Supreme

Selv om det kan være kos med båtpuss og stell, så er ikke stoffing av båten nødvendigvis det aller beste…