Grunning av båt – slik får du et godt resultat

Grunning av båt – slik får du et godt resultat

Gode forberedelser er hemmeligheten bak et godt malingsresultat, enten du skal legge på bunnstoff eller lakkere båten.

Grunning av båten er en svært viktig jobb av flere årsaker. Grunnlaget for et perfekt malingsresultat er kvaliteten i de forberedelser du gjør. Grunninger brukes både over og under vannlinjen for å sikre heft, både til overflaten og påfølgende malingsstrøk. Den er svært viktig for å sikre skroget mot vanninntrengning, som kan skape plastpest og frostsprengning, og for å lage en perfekt overflate før påføring av lakkmaling.

Ferdiggrunnet båt

Båt som er ferdiggrunnet og klar for lakkering

 

Unngå plastpest med Antipest

I dag er de aller fleste båtene laget med gelcoat. Selv om ikke alle båteiere er klare over det, er ikke gelcoaten tett. Uten en vanntett barriere vil en ny, ubehandlet båt trekke vann så snart den sjøsettes, også med dagens mer moderne typer av gelcoat. Over tid kan dette vannet reagere med kjemiske komponenter i gelcoaten og dermed utvikles plastpest i skroget. (Du kan lese mer om plastpest i brosjyren BÅTEN eller appen Jotun Yachting.) For å unngå vanninntrengning bygger man opp en barriere med hjelp av en epoxygrunning. Denne påføres i anbefalt antall strøk og danner da en vanntett barriere på skroget.

Det finnes mange typer epoxygrunninger. I Jotun anbefaler vi Antipest til gelcoatbåter for å bygge en vanntett barriere. Den kan også brukes på aluminium. Til overflater av jern, stål og bly – f.eks kjøler til seilbåter – anbefaler vi Epoxy Yacht HB. Det er en modifisert epoxygrunning som inneholder korrosjonshemmende midler for å unngå rustangrep og for å forbedre heftevnen til denne type underlag.

Vinyl Primer

Vinyl Primer sikrer heft til underlaget og etterfølgende strøk

Vær trygg med Vinyl Primer

Grunninger kan også benyttes for å forsegle underlaget dersom man er usikker på om eksisterende bunnstoff er forenlig med det bunnstoff man ønsker å påføre. Da påføres et strøk med Vinyl Primer som fungerer som både forsegling og heftgrunning. Da kan du som båteier være trygg på at gammelt og nytt bunnstoff ikke reagerer med hverandre og flaker av. Les mer om Jotun sine grunninger i appen Jotun Yachting, brosjyren BÅTEN eller på jotun.no.

Lakkering av båten

Ønsker du å male om båten i en annen farge? For et vellykket lakkeringsresultat er forberedelsene den største jobben. Overflaten må være ren, fast og tørr. Eventuelle skader og riper repareres enklest med hjelp av epoxysparkelen Epoxy Repair NG. Vask overflaten med ferskvann og la det tørke. Puss med P120-P150 papir for å fjerne eventuelle ujevnheter og kanter rundt skaden. Påfør et strøk med egnet epoxyprimer, f.eks Antipest, og la det tørke. Påfør deretter sparkelen med en spatel og la det tørke ca en til fire timer avhengig av temperatur (konsulter teknisk datablad for korrekt tørketid). Puss med P180-220 papir for å få en jevn overflate og forsegle deretter med et strøk med epoxygrunning igjen og la det tørke. Deretter er du klar for å gå i gang med forberedelsene til selve lakkeringen. Påfør en grunning med gode slipeegenskaper, f.eks EasyPrimer i to strøk. Puss overflaten med P180-220 for å få en helt jevn overflate før du går videre med påføring av lakkmalingen.

Dersom det er ujevnheter i overflaten før lakkmalingen påføres, kommer dette å synes like godt etter lakkeringen. Derfor er det lurt å legge litt ekstra tid på å sikre en perfekt overflate gjennom å slipe ned grunningen for å få en helt jevn overflate før man går videre med lakkeringen.

Lurer du på hvordan du skal gå til veie? Se filmen «Slik grunner du» her:

Husk at du også kan kontakte Jotuns malingseksperter på Teknisk Service for å få råd og hjelp på hvordan du skal gå frem.

Lykke til med malingsjobben!

Avatar

Caroline

JOTUN YACHTING lanserer unikt bunnstoff for aluminiumsbåter

Det har lenge vært en utfordring å beskytte aluminiumsbåter mot begroing, dette er noe som også har fått mye oppmerksomhet…

Go to top