Friske opp båten etter sommerferien – her er fire gode tips!

Friske opp båten etter sommerferien – her er fire gode tips!

Sommeren 2020 har virkelig vært båtlivets sommer! Aldri har vi hatt så mange fritidsbåter i Norge og aldri har de vært så mye brukt. Selv om været har vært typisk norsk, eller mildt sagt varierende, så er det meldt om fulle gjestehavner og trangt i uthavner gjennom hele sommeren.

Når båten har vært så mye i bruk, så setter det ofte spor om bord. Siden både august og september kan by på fine sensommerhelger, så er du kanskje ikke helt klar for å avslutte sesongen enda? Da kan en rask og enkel oppfriskning være på sin plass, slik at båten er klar for siste del av båtsesongen.

Lurer du på hva du bør gjøre når båten skal opp på land senere i høst? Her er våre beste tips til høstklargjøring!

Vask skroget for å fjerne salt og smuss

Er du en av de som er flink til å spyle båten etter bruk? Veldig lurt! Det er nemlig den enkleste måten å holde båten ren og blank gjennom hele sesongen. (Les fler tips her!) Det er også lurt å ta en utvendig vask av båten med f.eks Boatwash for å fjerne salt, spor etter fugler og slim i vannlinjen nå etter ferien. Spesielt vannlinjen er lur å vaske jevnlig for å slippe en større jobb med vannlinjerens til høsten.

Fjern flekker og merker

Noen flekker og merker krever litt mer arbeid en bare en vask med Boatwash. Det gjøres enkelt med en myk klut og litt Shiny, 2-i-1 vokspolish. Gå over med flasken i hånd og poler vekk de flekkene du finner. Shiny innholder også voks, slik at du også får litt beskyttelse av overflate. Du trenger derfor ikke å gå over med voks etterpå om du ikke ønsker det.

Vask av kalesje

Vask kalesjen og kalesjevinduene

Det er detaljene som gjør helheten, så glem ikke kalesjen! Har den vært mye i bruk i sommer, har nok vær og vind satt sine spor og kanskje vinduene har fått merker etter klissete barnehender eller fuktige hundesnuter? Da er det fint å blande opp litt Textile Cleaner i en sprayflaske og vaske over. (Husk bare at det er forskjellig blandningsforhold til kalesjen og kalesjevinduene!). En rask vask nå gjør også høstklargjøringen betydelig enklere når den tid kommer!

 

Vaske fendertrekk

Har du fendertrekk til fenderne? Husk å spyle eller vaske dem jevnlig. Sjøvann som spruter opp på fendertrekkene tørker og saltkristallene blir liggende igjen i tekstilen og kan matte skroget. Spyler du trekkene med ferskvann så fjerner du salt og holder skroget penere lenger!

Friske opp teak

Friske opp teaken og gi den gløden tilbake

Teaken er kanskje den overflaten som flest båteiere har en utfordring med om bord – spesielt om man ønsker å beholde den brune, gylne fargen gjennom hele sesongen. Når ferien er overstått så har både sol og salt brutt ned teaken og den begynner å bli grålig og kanskje litt skitten. Dersom smussen er løs og du bare vil ha en rask oppfriskning, så holder det med å spyle av og la teaken tørke. Så går du over med Teak Sealer på en myk klut eller svamp. Legg på godt, slik at teaken blir godt mettet av produkt og tørk av evt overskytende produkt. Teaken får tilbake gløden og er beskyttet mot forvitring og slitasje resten av sesongen.

Lurer du på hva du bør gjøre med båten før vinterlagringen? Les mer om høstklargjøring her!

Avatar
Avatar

Caroline

Våre beste tips til høstklargjøring av båten

Høstklargjøring av båten er rett rundt hjørnet. Det er ofte noe båteiere ønsker å bli ferdig med raskest mulig, men…

Kalesjerens som tar de vanskeligste flekkene!

Det er en kjent utfordring – kalesjen får hard medfart i løpet av en sesong. Hardt sittende smuss som er…

Stoffe båten i høst og få den raskere på vannet til våren!

Å stoffe båten er tradisjonelt en stor jobb man gjør om våren. – Men nå har du flere muligheter! Gjør…

Planlegger du ferie i båten i år? Her er ni fine uthavner vi gjerne vil tipse om!

Uthavner, hva ville båtlivet vært uten dem? Vi er heldige som bor i et land med en av verdens lengste…

Gjør båten klar til sommerferien!

Bilde: Viknes   Båten er på vannet, stoffet og polert, og nå ligger en deilig sommerferie foran oss. Når vi…

Fem myter om båtpuss – fungerer de virkelig?

Båtpuss kan være en slitsom og ganske kjedelig oppgave som ligger mellom båteieren og den etterlengtede sommeren. Da er det…