Friske opp båten etter sommerferien – her er fire gode tips!

Friske opp båten etter sommerferien – her er fire gode tips!

Det er august og sommeren er ikke over ennå! Har båten vært mye i bruk, så setter det ofte spor om bord. Siden både august og september kan by på fine sensommerhelger, så er du kanskje ikke helt klar for å avslutte sesongen enda? Da kan en rask og enkel oppfriskning være på sin plass, slik at båten er klar for siste del av båtsesongen.

Lurer du på hva du bør gjøre når båten skal opp på land senere i høst? Her er våre beste tips til høstklargjøring!

Frisk opp båten etter sommerferien!

Vask skroget for å fjerne salt og smuss

Er du en av de som er flink til å spyle båten etter bruk? Veldig lurt! Det er nemlig den enkleste måten å holde båten ren og blank gjennom hele sesongen. (Les flere tips her!) Det er også smart å ta en utvendig vask av båten med f.eks. Boatwash for å fjerne salt, spor etter fugler og slim i vannlinjen nå etter ferien. Spesielt vannlinjen bør vaskes jevnlig for å slippe en større jobb med vannlinjerens til høsten.

Fjern flekker og merker

Noen flekker og merker krever litt mer arbeid enn bare en vask med Boatwash. Det gjøres enkelt med en myk klut og litt Shiny, 2-i-1 vokspolish. Gå over med flasken i hånden, og poler vekk de flekkene du finner. Shiny inneholder også voks, slik at du også får litt beskyttelse av overflate. Du trenger derfor ikke å gå over med voks etterpå om du ikke ønsker det.

Vask av kalesje

Vask kalesjen og kalesjevinduene

Det er detaljene som gjør helheten, så glem ikke kalesjen! Har den vært mye i bruk i sommer, har nok vær og vind satt sine spor, og kanskje vinduene har fått merker etter klissete barnehender eller fuktige hundesnuter? Da er det fint å blande opp litt Textile Cleaner i en sprayflaske og vaske over. (Husk bare at det er forskjellig blandingsforhold til kalesjen og kalesjevinduene!). En rask vask nå gjør også høstklargjøringen betydelig enklere når den tid kommer!

 

Vaske fendertrekk

Har du fendertrekk til fenderne? Husk å spyle eller vaske dem jevnlig. Sjøvann som spruter opp på fendertrekkene tørker og saltkrystallene blir liggende igjen i tekstilen og kan matte skroget. Spyler du trekkene med ferskvann så fjerner du salt og holder skroget penere lenger!

Friske opp teak

Frisk opp teaken og gi den gløden tilbake

Teaken er kanskje den overflaten som flest båteiere har en utfordring med om bord – spesielt om man ønsker å beholde den brune, gylne fargen gjennom hele sesongen. Når ferien er overstått så har både sol og salt brutt ned teaken og den begynner å bli grålig og kanskje litt skitten. Dersom smussen er løs og du bare vil ha en rask oppfriskning, så holder det med å spyle av og la teaken tørke. Så går du over med Teak Sealer på en myk klut eller svamp. Legg på godt, slik at teaken blir godt mettet av produkt og tørk av eventuell overskytende produkt. Teaken får tilbake gløden og er beskyttet mot forvitring og slitasje resten av sesongen.

Lurer du på hva du bør gjøre med båten før vinterlagringen? Les mer om høstklargjøring her!

Avatar
Avatar

Caroline

Gjør båten klar til sommerferien!

Klar for sommerferien på vannet? – Foto: Viknes. Båten er på vannet, stoffet og polert, og nå ligger en deilig…

Hvorfor blir det begroing på båten?

Begroing på båten er avhengig av flere faktorer, blant annet vannkvalitet, temperatur, saltholdighet og vanndybde ved fortøyningspunktet. Gråvannsavrenning, forurensninger i…

Hva er forskjellen på hardt og selvpolerende bunnstoff?

Det er mange ulike bunnstoff på markedet, og de kan deles inn i to hovedgrupper; selvpolerende og hardt bunnstoff. Her…

5 grunner til at vi gleder oss til båtsesong

Alle som har båt lengter alltid litt ekstra etter vår, sommer og sol. Endelig kan båten komme ut av vinterdvale…

Velkommen til Jotuns Båtmagasin – alt du trenger til årets båtpuss!

Det handler om lidenskap og om ekte båtglede, for ekte båtfolk. – Og om å være godt forberedt på vær,…

Havnespy – slik kan vi unngå videre spredning

Havnespy er en fremmed og uønsket art som nylig har fått etablert seg på Sørvestkysten i Norge. Den har sannsynligvis…