Hvordan få blank båt gjennom hele sesongen

Hvordan få blank båt gjennom hele sesongen

Et blankt skrog gir en stolt båteier. En ekstra bonus er at et blankt skrog, som er godt beskyttet av en god voks, også beskytter gelcoaten fra ytre påvirkning og slitasje av salt, smuss og UV-stråler. Det er spesielt viktig at du beskytter båten mot UV-stråling – selv om solen er vår beste venn om sommeren, så er den gelcoatens verste fiende.

Velg riktige produkter til båtpussen

Hvordan velger du riktige produkter til båten din? Og hva er viktig å tenke på? Her i Jotun anbefaler vi at du først vasker ned skroget med en god båtvask. Da har du et godt utgangspunkt for å bedømme hvordan du skal gå videre.

Båter som begynner å få noen år på nakken er gjerne litt matte i skroget. Dette kalles oksidering, og er egentlig gammelt gelcoat som er brutt ned av UV-stråling. Dette kan du fjerne ved bruk av en skånsom rubbing. Mange morderne rubbinger er kjemisk rensende og fjerner enkelt og effektivt oksideringen. Dette betyr at du raskt får tilbake glansen i gelcoaten. Dersom skroget er i god stand – eller du tok en runde med rubbing i fjor – holder det som regel å bruke en god polish for å rense gelcoaten og få tilbake glansen.

Bruk poleringsmaskin på skroget

I disse dager er det blitt vanlig å bruke maskin til polering, og dette er noe vi i Jotun også anbefaler båteiere. En poleringsmaskin gir et bedre og mer langvarig resultat, samtidig som at det går raskere og at det gjør det enklere å få et jevnt resultat over hele båten.

Mange tror det vil være vanskelig å bruke en poleringsmaskin på båten, men det trenger det faktisk ikke å være! Den nye typen oscillerende maskiner kan brukes av alle båteiere og gir et godt resultat. For flere gode tips og råd om maskinpolering av båten, se Jotuns ‘Slik-gjør-du’-film om polering her.

En blankpusset båt som kjører på vannet

Slik holder du skroget blank gjennom hele sesongen

Slik går du frem for å få et blankt skrog

Jotun anbefaler at du bruker Boatwash for en grundig vask før du begynner å polere. Dersom skroget er matt og oksidert, anbefaler vi at du bruker Marine Rubbing  sammen med en god pad av microfiber, lammeull eller en medium-grov skumgummipad. Hvis skroget er i god stand, holder det å bruke en god polish for å rense gelcoaten og få tilbake glansen. Her anbefaler vi at du bruker Marine Polish.

Du bør alltid avslutte behandlingen med å forsegle overflaten med Hard Wax. Denne båtvoksen påføres for hånd, deretter lar du de tørke i 10 minutter før du tørker den av med en microfiberklut. En ren voks trenger kun påføres i et tynt lag, ettersom et tykt lag vil gjøre det vanskelig å tørke av det som ikke har trukket inn i gelcoaten – og dette er bokstavelig talt penger i sjøen. Hvis du ønsker å forsterke den beskyttende effekten, anbefaler vi i stedet at du legger flere tynne lag med voks. Disse lagene kan legges med 24 timers mellomrom.

For vedlikehold gjennom sesongen anbefaler vi vokspolishen Shiny. Det er et meget godt valg for lett rens og for å få tilbake glansen på båten. Denne voksen gir også litt ekstra beskyttelse for resten av sesongen.

Har du spørsmål om hvordan du skal gå frem? Kontakt Jotuns eksperter på Teknisk Service her.

Blank båt gjennom hele sesongen
Avatar
Avatar

Caroline

Grunning av båt – beskyttelse og gode forberedelser

Gode forberedelser og grunning er hemmeligheten bak et godt malingsresultat, enten du skal legge på bunnstoff eller lakkere båten. Grunnlaget…

Jotun forenkler båtpussen! Årets nyhet fra Jotun Yachting

Noe av det mest krevende når det kommer tli båtpuss, eller vårklargjøring, er å fjerne all maling på båten og…

Kalesjerens som tar de vanskeligste flekkene!

Det er en kjent utfordring – kalesjen får hard medfart i løpet av en sesong. Hardt sittende smuss som er…

Friske opp båten etter sommerferien – her er fire gode tips!

Sommeren 2020 har virkelig vært båtlivets sommer! Aldri har vi hatt så mange fritidsbåter i Norge og aldri har de…

Planlegger du ferie i båten i år? Her er ni fine uthavner vi gjerne vil tipse om!

Uthavner, hva ville båtlivet vært uten dem? Vi er heldige som bor i et land med en av verdens lengste…

Gjør båten klar til sommerferien!

Bilde: Viknes   Båten er på vannet, stoffet og polert, og nå ligger en deilig sommerferie foran oss. Når vi…