Gjør båten klar til sommerferien!

Gjør båten klar til sommerferien!

Klar for sommerferien på vannet? – Foto: Viknes.

Båten er på vannet, stoffet og polert, og nå ligger en deilig sommerferie foran oss. Når vi nærmer oss ferietider, har båten kanskje vært i bruk en god stund allerede. Bruken har satt sine spor, noen fugler har kanskje levert sitt bidrag og plutselig melder behovet seg for en liten oppfriskning før årets båtferie.  

Mann som maler med bunnstoff fra Jotun på båt

Ikke begynt på båtpussen enda? Les dette før du setter i gang! 

Her er våre beste tips for å sikre at båten er strøken til den kommende ferien: 

1. Fjern flekker raskt og effektivt

Fjern flekker etter sko, smuss, sorte striper etc. med Boatwash, tynnet 1:100. Om Boatwash ikke tar flekken du ønsker å fjerne, kan du prøve med Shiny. Det er en vokspolish som både fjerner flekker og legger igjen litt voks for å forsegle og beskytte gelcoaten mot UV-stråling. Shiny påføres med en myk klut og så polerer du til du har fått vekk flekken og eventuelle rester av produktet i overflaten.  

Shiny kan også brukes til å polere opp områder som mister glans i løpet av sesongen også. Påfør Shiny på en myk klut og polér til du har fått ønsket glans. Shiny er altså et særdeles godt allroundprodukt som alle båteiere kan ha liggende i båten. 

Alle flekker og salt bør fjernes så raskt som mulig for å unngå at merker blir sittende igjen i gelcoaten. Det er ikke så dumt å gjøre det til en vane å spyle over båten med ferskvann etter den har vært i bruk. Da holder den seg pen lenger!  

Shiny er et særdeles godt allroundprodukt som alle båteiere bør ha liggende i båten!

2. Fjern slim i vannlinjen

Slim og smuss vil sette seg i vannlinjen. Av og til kan det også utvikles alger som liker sollyset i vannlinjen, og det kan utvikle seg til sjøgress. Derfor er det lurt å vaske av vannlinjen med en myk svamp med jevne mellomrom. Det samme gjelder trimflaps, drev og andre steder hvor det gjerne kan bli en del slim over tid.  

Synes du det er slitsomt å måtte stoffe hvert år? Les mer om hvordan du kun trenger å stoffe annethvert år her.

JOTUN YACHTING Aqualine

3. Friske opp kalesjen

Kalesjer og tekstiltrekk får ofte både saltspor og spor etter fugler når båten har vært i bruk en stund. Det er ikke alltid enkelt å ta ned større kalesjer, da får man vaske over dem etter beste evne. Med Textile Cleaner og en myk børste kan du enkelt fjerne smuss og skitt på kalesjen, også når den står på båten. Med et forlengerskaft på børsten kommer du til også oppe på toppen av kalesjen. For hardtsittende flekker og smuss anbefaler vi Textile PowerClean, vår mest effektive tekstilvask. Spray til slutt over med impregneringen Textile Watershield når kalesjen har fått tørke ordentlig.  

Vinduene i kalesjen får du rene ved å tynne Textile Cleaner i blandingsforholdet 1:20. Vask over vinduene med en myk svamp eller klut og tørk av med en tørr klut. Les mer om hvordan du rengjør kalesjevinduer her.

Kalesjerens

Med disse tipsene blir båten ren, pen og klar for resten av sesongen.  

Riktig god båtsommer ønsker vi i Jotun! 

Avatar
Avatar

Caroline

Hvorfor blir det begroing på båten?

Begroing på båten er avhengig av flere faktorer, blant annet vannkvalitet, temperatur, saltholdighet og vanndybde ved fortøyningspunktet. Gråvannsavrenning, forurensninger i…

Hva er forskjellen på hardt og selvpolerende bunnstoff?

Det er mange ulike bunnstoff på markedet, og de kan deles inn i to hovedgrupper; selvpolerende og hardt bunnstoff. Her…

5 grunner til at vi gleder oss til båtsesong

Alle som har båt lengter alltid litt ekstra etter vår, sommer og sol. Endelig kan båten komme ut av vinterdvale…

Velkommen til Jotuns Båtmagasin – alt du trenger til årets båtpuss!

Det handler om lidenskap og om ekte båtglede, for ekte båtfolk. – Og om å være godt forberedt på vær,…

Havnespy – slik kan vi unngå videre spredning

Havnespy er en fremmed og uønsket art som nylig har fått etablert seg på Sørvestkysten i Norge. Den har sannsynligvis…

Ny båteier? Dette må du vite om båtpuss!

Er du en ny båteier, og har spørsmål om hvordan båten skal klargjøres? Her er en enkel guide til hvordan…