Gjør båten klar til sommerferien!

Gjør båten klar til sommerferien!

Bilde: Viknes

 

Båten er på vannet, stoffet og polert, og nå ligger en deilig sommerferie foran oss. Når vi nærmer oss ferietider, har båten kanskje vært i bruk en god stund allerede. Bruken har satt sine spor, noen fugler har kanskje levert sitt bidrag og plutselig melder behovet seg for en liten oppfriskning før årets båtferie.  

Ikke begynt på båtpussen enda? Les dette før du setter i gang! 

Her er våre beste tips for å sikre at båten er strøken til den kommende ferien: 

1. Fjern flekker raskt og effektivt 

Fjern flekker etter sko, smuss, sorte striper etc med Boatwash, tynnet 1:100. Om Boatwash ikke tar flekken du ønsker å fjerne, kan du prøve med Shiny. Det er en vokspolish som både fjerner flekker og legger igjen litt voks for å forsegle og beskytte gelcoaten mot UV-stråling. Shiny påføres med en myk klut og så polerer du til du har fått vekk flekken og evt rester av produktet i overflaten.  

Shiny kan også brukes til å polere opp områder som mister glans i løpet av sesongen også. Påfør Shiny på en myk klut og polér til du har fått ønsket glans. Shiny er altså et særdeles godt allroundprodukt som alle båteiere kan ha liggende i båten. 

Alle flekker og salt bør fjernes så raskt som mulig for å unngå at merker blir sittende igjen i gelcoaten. Det er ikke så dumt å gjøre det til en vane å spyle over båten med ferskvann etter den har vært i bruk. Da holder den seg pen lenger!  

2. Fjern slim i vannlinjen 

Slim og smuss vil sette seg i vannlinjen. Av og til kan det også utvikles alger som liker sollyset i vannlinjen, og det kan utvikle seg til sjøgress. Derfor er det lurt å vaske av vannlinjen med en myk svamp med jevne mellomrom. Det samme gjelder trimflaps, drev og andre steder hvor det gjerne kan bli en del slim over tid.  

Synes du det er slitsomt å måtte stoffe hvert år? Les mer om hvordan du kun trenger å stoffe annethvert år her.

JOTUN YACHTING Aqualine

3. Friske opp kalesjen 

Kalesjer og tekstiltrekk får ofte både saltspor og spor etter fugler når båten har vært i bruk en stund. Det er ikke alltid enkelt å ta ned større kalesjer, da får man vaske over dem etter beste evne. Med Textile Cleaner og en myk børste kan du enkelt fjerne smuss og skitt på kalesjen, også når den står på båten. Med et forlengerskaft på børsten kommer du til også oppe på toppen av kalesjen. For hardtsittende flekker og smuss anbefaler vi nyheten Textile PowerClean, vår mest effektive tekstilvask. Spray til slutt over med impregneringen Textile Watershield når kalesjen har fått tørke ordentlig.  

Vinduene i kalesjen får du rene ved å tynne Textile Cleaner i blandingsforholdet 1:20. Vask over vinduene med en myk svamp eller klut og tørk av med en tørr klut. Les mer om hvordan du rengjør kalesjevinduer her.

 

Kalesjerens

 

Med disse tipsene blir båten ren, pen og klar for resten av sesongen.  

Riktig god båtsommer ønsker vi i Jotun! 

Avatar
Avatar

Caroline

Friske opp båten etter sommerferien – her er fire gode tips!

Sommeren 2020 har virkelig vært båtlivets sommer! Aldri har vi hatt så mange fritidsbåter i Norge og aldri har de…

Planlegger du ferie i båten i år? Her er ni fine uthavner vi gjerne vil tipse om!

Uthavner, hva ville båtlivet vært uten dem? Vi er heldige som bor i et land med en av verdens lengste…

Fem myter om båtpuss – fungerer de virkelig?

Båtpuss kan være en slitsom og ganske kjedelig oppgave som ligger mellom båteieren og den etterlengtede sommeren. Da er det…