Våre beste tips til høstklargjøring av båten

Våre beste tips til høstklargjøring av båten

Høstklargjøring av båten er rett rundt hjørnet. Det er ofte noe båteiere ønsker å bli ferdig med raskest mulig, men om du bruker litt ekstra tid i høst, så sparer du tid til våren!

Invester tid i båten nå!

Det lønner seg altså å bruke litt ekstra tid på vask og god beskyttelse av skroget på høsten, for å gjøre vårpussen både raskere og enklere. Smuss og annen  forurensning som blir sittende på båten gjennom vinteren, blir vanskeligere å fjerne til våren.

Les mer: Hvordan holde båten blank gjennom hele sesongen

Høstklargjøring

Høstklargjøring av båten trinn-for-trinn

Hva er det du må gjøre før båten lagres for vinteren?  Her er en trinn-for-trinn guide til en effektiv høstklargjøring av båten.

 1. Løft og spyling
  Båten løftes ut av vannet og spyles grundig med høytrykkspyler for å fjerne løstsittende slim og andre forurensinger.
 2. Vask av båt og motor
  Vask båten grundig med BoatWash, som blandes 1:50-1:100 med ferskvann. BoatWash kan også brukes på svært skitne flater, bland da med ferskvann i forholdet 1:20. Vask med svamp eller børste og skyll godt med ferskvann.  Motor vaskes gjennom å påføre ufortynnet BoatWash, deretter lar du det virke i 5-10 min og skyller av med ferskvann. Bruk børste på svært skitne områder.
 3. Rens av vannlinje og fjerning av rur og alger
  Bruk Waterline Cleaner for rens av vannlinje og fjerning av rur og alger. Waterline Cleaner er et kraftig rensemiddel basert på saltsyre som påføres med klut eller svamp. Kan også sprayes på med sprayflaske. La virke ca 5 min og skrubb med skurekost om nødvendig. Skyll meget godt med ferskvann. Husk å bruke verneutstyr!
 4. Rengjør og beskytt skroget
  For å beskytte skroget under vinterlagringen – samt gjøre vårklargjøringen raskere og enklere – er det lurt å bruke litt ekstra tid på rengjøring av skroget allerede nå i høst. Her kan du bruke Marine Rubbing hvis skroget  er svært skittent eller Marine Polish dersom gelcoaten fortsatt er i forholdsvis god stand.  Avslutt med å sette inn skroget med Hard Wax. Hvis du vil spare tid, bruker du kun Shiny for rengjøring og beskyttelse.
 5. Rengjør og beskytt kalesjer og tekstiler om bord
  Det kan også være lurt å se over kalesjer og andre tekstiler om bord. Kanskje fukt har resultert i jordslag på kalesjer, sprayhood, puter, redningsvester etc. Disse rengjøres med Textile Cleaner for normal vask, mens Textile PowerClean effektivt fjerner flekker som sitter litt hardere. Husk å la tekstilene tørke ordentlig før du impregnerer med Textile Watershield.

Bilde: VIknes/Skilsø

Stoffe båten nå i høst

For den som ønsker er det også mulig å påføre nytt bunnstoff på høsten. Påfører du bunnstoff fra Jotun kan båten stå på land i inntil ni måneder før den bør sjøsettes. Visste du forresten at Jotun har et bunnstoff som holder i opptil to sesonger? Dersom du påfører NonStop Supreme til våren, er det to år til neste gang du trenger å stoffe båten.

NonStop Supreme med USPer

Les mer om NonStop Supreme her! 

 Ved å ta litt ekstra godt være på båten i høst, gjør du vårpussen enda enklere. Med en god høstklargjøring vil båten være mer motstandsdyktig mot smuss og forurensinger, og dermed enklere å klargjøre for sjøsetting til våren. Hvis du i tillegg påfører bunnstoff i løpet av høsten, så kan du bruke mer tid på polering og rens av båten til våren – eller rett og slett bare komme deg ut på vannet enda litt raskere når solen og varmen er her igjen.

Lykke til!

Høstklargjøring båt
 
Avatar
Avatar

Caroline

Gjør båten klar til sommerferien!

Klar for sommerferien på vannet? – Foto: Viknes. Båten er på vannet, stoffet og polert, og nå ligger en deilig…

Hvorfor blir det begroing på båten?

Begroing på båten er avhengig av flere faktorer, blant annet vannkvalitet, temperatur, saltholdighet og vanndybde ved fortøyningspunktet. Gråvannsavrenning, forurensninger i…

Hva er forskjellen på hardt og selvpolerende bunnstoff?

Det er mange ulike bunnstoff på markedet, og de kan deles inn i to hovedgrupper; selvpolerende og hardt bunnstoff. Her…

5 grunner til at vi gleder oss til båtsesong

Alle som har båt lengter alltid litt ekstra etter vår, sommer og sol. Endelig kan båten komme ut av vinterdvale…

Velkommen til Jotuns Båtmagasin – alt du trenger til årets båtpuss!

Det handler om lidenskap og om ekte båtglede, for ekte båtfolk. – Og om å være godt forberedt på vær,…

Havnespy – slik kan vi unngå videre spredning

Havnespy er en fremmed og uønsket art som nylig har fått etablert seg på Sørvestkysten i Norge. Den har sannsynligvis…