Planlegger du ferie i båten i år? – Få tips til fine uthavner!

Planlegger du ferie i båten i år? – Få tips til fine uthavner!

Uthavner, hva ville båtlivet vært uten dem? Vi er heldige som bor i et land med en av verdens lengste kystlinjer. Det gir oss et tilnærmet uendelig utvalg av vakre uthavner hvor vi kan nyte båtlivet, naturopplevelser og kvalitetstid med nære og kjære 

Følelsen av det varme svaberget, roen som senker seg etter en dag med sol, bad og lek, barna som sovner en etter en og stillheten som senker seg i takt med at solen sakte men sikkert nærmer seg horisonten. De vakre sommerkveldene vi gjerne skulle lagt i en boks, for å kunne ta frem på nytt når regnet pisker eller snøen laver ned i høst og vinter. Uthavner, og opplevelsene derfra, gjør noe godt med oss båtfolk.  

I sommer ønsker vi i Jotun å bidra til å skape enda flere gode opplevelser ved å dele en serie uthavner langs hele den norske kysten. Med hjelp fra dere lesere og følgere, har vi plukket ut ni vakre uthavner fra Oslofjorden til Steigen i Nordland, som vi presenterer her nedenfor. 

Vi håper at du kanskje finner en ny uthavn å prøve i sommer. Har du flere gode tips om vakre uthavner får du gjerne dele dem på vår Facebookside! 

 Trenger båten en liten oppfriskning før årets båtferie? Her er tre enkle tips for å få båten ferieklar! 

 

1. Kløvningen ved Færder Fyr, Vestfold og Telemark

Vakre Kløvningen ligger helt ute i havgapet, rett syd for Hvasser i Færder kommune, Vestfold og Telemark Fylke. Fra Kløvningen ser du rett over på Store Færder og Færder Fyr, det kjente landemerket som for mange markerer innseilingen i Oslofjorden. Øya er ubebodd og har aldri hatt fast bosetning. Øya er en del av Færder nasjonalpark.  

Tips og bilde: Lasse Kristiansen

2. Maløy Brygge, Agder

Rett utenfor Grimstad i Agder fylke legger Maløy. Maløy består egentlig av to øyer, Indre og Ytre Maløya. Her befinner du deg midt i den vakre skjærgården på Sørlandet, en yndet destinasjon for mange båteiere. Utfra det vakre bildet vi fikk tilsendt fra Elin Carlsen, så ser det akkurat ut som en slik uthavn man ønsker å komme tilbake til gang på gang!  

Tips og bilde: Elin Carlsen

3. Reddalsvannet, Agder

Reddalsvannet er en innsjø rett nord for Grimstad, med forbindelse fra sjøen gjennom Reddalskanalen. Innsjøen er vernet som naturreservat grunnet sin store fuglebestand og har også en god fiskebestand, med blant annet gjedde, sik, sørv og abbor. En god mulighet for å plukke frem fiskestangen og la roen senke seg.  

Tips og bilde: Aileen Kristiansen

4. Rott, Rogaland

Utenfor Sola ligger Rott, største øya i Sola kommune. Øya bærer på en rik historie med flere fortidsminner. Det er kun én bofast familie på øya nå, men mange hyttegjester om sommeren. En liten pittoresk øy som er vel verdt et besøk om du er i området!  

Tips og bilde: Geir Rune Larsen

5. Skånevik, Hordaland

Skånevik ligger innerst i Skånevikfjorden, nær innløpet til Åkrafjorden, nordøst for Haugesund. Her kan du nyte den vakre naturen med fjell som stuper ned i havet og fortsetter du innover fjorden kommer du til foten av Folgefonna nasjonalpark. Her er det altså god mulighet for en aktiv ferie og nye både båtliv og fjellturer på samme gang! 

Tips og bilde: Arild Slålie

6. Hopvatnet, Nordland

Hopvatnet ligger i Steigen kommune i Nordland og er kun adskilt fra havet ved et smalt sund. Med den vakre, dramatiske naturen og de høye fjellene som bratt stuper ned i vannet, er det opplagt et vakkert sted for en kajakktur, fjelltur eller bare nyte utsikten fra båten.  

Tips og bilde: Liss-Hilde Kjellbakk

7. Sandspollen og Fantebukta, Indre Oslofjord

For de som ønsker å ta turen helt inn til Oslo, eller indre Oslofjord, finnes det flere fine uthavner å velge på. I Sandebukta utenfor Holmestrand ligger Fantebukta. Hele øya er et naturreservat, fullt av flotte stier og god plass for mange båter.  

Tips og bilde: Bent Marthinsen

Fortsetter man litt lenger nordover, kommer man til Sandspollen, like ved Hurumlandet. Det er også en populær destinasjon for mange båteiere med mange forskjellige steder å fortøye. Herfra er det også kort vei videre til Oscarsborg Festning, eller vakre Villa Malla i Sætre.  

Tips og bilde: Mona Fossum

8. Stavsengkilen, Hvaler

Hvaler skjærgård er en svært populær destinasjon og feriested for mange rundt Oslofjorden. For båtfolket er utbudet på flotte uthavner stort og en av dem er Stavsengkilen som ligger mellom Brevik og Urdal. Stavsengkilen byr på et rikt fugleliv, fine turstier og – ifølge kilder – den vakreste solnedgangen!

Tips og bilde: Solveig Solbrekke

Vi håper at disse tipsene har gitt deg noen nye ideer og inspirasjon til nye steder å besøke fremover.

Riktig god båtsommer!  

Avatar
Avatar

Caroline

Hva er forskjellen på hardt og selvpolerende bunnstoff?

Det er mange ulike bunnstoff på markedet, og de kan deles inn i to hovedgrupper; selvpolerende og hardt bunnstoff. Her…

5 grunner til at vi gleder oss til båtsesong

Alle som har båt lengter alltid litt ekstra etter vår, sommer og sol. Endelig kan båten komme ut av vinterdvale…

Velkommen til Jotuns Båtmagasin – alt du trenger til årets båtpuss!

Det handler om lidenskap og om ekte båtglede, for ekte båtfolk. – Og om å være godt forberedt på vær,…

Havnespy – slik kan vi unngå videre spredning

Havnespy er en fremmed og uønsket art som nylig har fått etablert seg på Sørvestkysten i Norge. Den har sannsynligvis…

Ny båteier? Dette må du vite om båtpuss!

Er du en ny båteier, og har spørsmål om hvordan båten skal klargjøres? Her er en enkel guide til hvordan…

Stoff båten kun annethvert år med NonStop Supreme

Selv om det kan være kos med båtpuss og stell, så er ikke stoffing av båten nødvendigvis det aller beste…