Fortsatt godkjenning for Jotuns bunnstoffer i Norge

Fortsatt godkjenning for Jotuns bunnstoffer i Norge

I flere år har Jotun jobbet for å møte EU sitt krav til hvilke stoffer (biocider) bunnstoff til fritidsbåter kan inneholde. Endelig er godkjenningen på plass, og Jotuns bunnstoffer kan dermed trygt brukes også i kommende båtsesong.

Bildet over: Senioringeniør Tonje Nordby og overingeniør Petter Andreassen på Jotuns laboratorium er begge fornøyde med godkjenningen.

​Det har vært en omfattende og svært grundig prosess hvor Jotun har jobbet hardt for godkjenning av bunnstoff med kobberoksid. Miljødirektoratet har vurdert Jotuns søknader på vegne av EU, og godkjenning for det norske markedet ble gitt høsten 2023.

Jotun først ut i Europa

EU har jobbet med biocid-forskriften i 10 år, og i Norge er Jotun de første som har fått godkjent bunnstoff etter de nye reglene.

– Kobberoksid er det som kommer best ut av biocidene som er testet nå, sier overingeniør på Jotuns laboratorium, Petter Andreassen.

Petter Andreassen

Kobberoksid er også godkjent for økologisk landbruk, og brukes blant annet til å beskytte druer mot soppangrep.

Med godkjenningen i boks vil Jotun fortsatt kunne tilby solide bunnstoff som:

Les mer om hvordan du velger riktig bunnstoff til din båt her.

Forventer godkjenning i flere land

Jotun har de siste seks årene lagt ned et stort arbeid for å dokumentere at produktene tilfredsstiller de strenge kravene i EUs biocidforordning.

Tonje Nordby, senioringeniør hos Jotun, er fornøyd med å endelige få godkjenningen. Sammen med Jotuns Miljøavdeling vil hun nå fortsette arbeidet med å få godkjenning i de øvrige EU-landene med kystlinje.– Vi har passert mangt et nåløye for å komme dit vi er i dag. Den norske godkjenningen vil forhåpentligvis bane vei for godkjenning i flere land, sier hun.

Tonje Nordby

Krav til beskyttelsesutstyr

Bakgrunnen for den strenge vurderingen er å sikre at alle produkter på markedet er forsvarlige med tanke på helse og miljø; både for profesjonelle brukere og for gjør-det-selv forbrukeren.

Mann påfører Jotuns bunnstoff på båt

– I motsetning til land lengre sør i Europa, hvor ofte profesjonelle utfører jobben, er egeninnsats hos båteieren mer vanlig her hjemme. Med godkjenningen av bunnstoffene kommer det nå krav til bruk av beskyttelsesbriller og hansker, forteller Petter Andreassen, og fortsetter;

– I tillegg skal man beskytte seg med langermet skjorte og langbukser. De fleste benytter nok allerede beskyttelsesutstyr ved påføring av bunnstoff, så noen store forandringer kan vi ikke si at det blir, avslutter han.

Avatar
Avatar

Audun Paulsen Ibenholt

Havnespy – slik kan vi unngå videre spredning

Havnespy er en fremmed og uønsket art som nylig har fått etablert seg på Sørvestkysten i Norge. Den har sannsynligvis…

Stoff båten kun annethvert år med NonStop Supreme

Selv om det kan være kos med båtpuss og stell, så er ikke stoffing av båten nødvendigvis det aller beste…