Hvordan påvirker bunnstoff til båten egentlig miljøet?

Hvordan påvirker bunnstoff til båten egentlig miljøet?

Alle som elsker livet på sjøen ønsker å ta vare på havet. Samtidig er mange bekymret for hvordan båtlivet påvirker miljøet, og hva eksempelvis bunnstoffet du har på båten din har å si for livet i havet. I denne artikkelen skal vi gå gjennom noen vanlige spørsmål båteiere har når det kommer til bunnstoff, og hvordan våre bunnstoff svarer på dette.

Som stolt båteier ønsker du at båten din skal yte sitt aller beste gjennom hele sesongen. For å gjøre det mulig, er det viktig å forhindre begroing på skroget. Valg av riktig bunnstoff for din båt og din type bruk er derfor meget viktig, også for å minske fritidsbåters påvirkning på miljøet.

Hvorfor bruke bunnstoff?

Den vanligste formen for båtpuss er påføring av bunnstoff, eller «stoffing». Stoffing er avgjørende for en vellykket båtsesong, siden det er svært vanskelig å få skroget rent når det først har blitt begrodd. Begroing fører til lavere hastigheter, høyere drivstofforbruk, skade på malingssystemet, blokkering av lensesystemer osv. Jo lenger groen får sitte, desto vanskeligere blir den å fjerne.

En av de viktigste tingene du kan gjøre for et mer bærekraftig båtliv, er å sikre et rent skrog gjennom hele sesongen – Overingeniør Petter Andreassen // R&D, Jotun

Portrett av Petter Andreassen, Jotun R & D

Overingeniør Petter Andreassen // R&D, Jotun

Bunnstoff og miljøet

Vi står overfor mange miljørelaterte utfordringer globalt og det er stort fokus på hva den enkelte kan bidra med for å gjøre en forskjell. I senere tid er det også blitt mer fokus på miljøeffekten ved bruk av fritidsbåter, særlig bruk av bunnstoff. Vi har stilt åtte spørsmål om bunnstoff og miljø til Petter Andreassen ved Jotuns forsknings- og utviklingsavdeling i Sandefjord.

Åtte spørsmål om hvordan bunnstoff egentlig påvirker miljøet

Har kobber i bunnstoff en negativ innvirkning på det maritime miljøet?

EU har gjort en grundig, vitenskapelig risiko-vurdering av kobber og konkluderte i 2016 med forlenget godkjenning, siden studiene viste at forventet konsentrasjon i vannet ikke medfører noen skade på det maritime miljøet. Tilførsler av kobber fra menneskeskapte kilder til sjø utgjør bare noen få % av de totale tilførslene – hvor erosjon av bergarter og tilførsler fra elvene utgjør de desidert største kildene. Kobberet sin viktigste oppgave er å forhindre begroing på skroget. Groe leder til økt friksjonsmotstand i vannet, økt drivstofforbruk og dermed økt CO²-utslipp. Det økte CO²-utslippet bidrar til klimaendringer og skaper mer forsuring av våre hav, som er de største miljøutfordringene som nå står foran oss. Et velfungerende bunnstoff halverer drivstofforbruket og dermed også utslippet av drivhusgasser.

Er kobber nedbrytbart?

Kobber er et naturlig element og vil ikke brytes ned/forsvinne. Under bruk, vil vann trenge inn i det ytterste laget av malingsfilmen og kobberioner frigjøres. Det er disse som er biologisk aktive og hindrer algesporer og rurlarver å feste seg på skroget. I et tynt sjikt kalt ‘boundary layer’ vil konsentrasjonen av kobberionene være så høy at disse har en preventiv effekt på mikroskopiske organismer som prøver å feste seg. Så snart kobberionene forlater malingsfilmen omdannes de til andre typer forbindelser som ikke er farlige for andre organismer i vannet.

Medfører utvinning av kobber en miljøutfordring?

Jotun sine leverandører av kobberoksid bruker kun resirkulert kobber i produksjonen, hovedsakelig gamle strømledninger og vannrør, og er med det et godt eksempel på sirkulær økonomi (hvilket er miljømessig gunstig).

Har ko-biocider i bunnstoff en negativ innvirkning på det maritime miljøet?

Kobber er et bredspektret biocid, dvs at denne virker mot de fleste av de 4000 artene som kan feste seg på skroget, og kan dermed brukes alene i bunnstoff. Alger er imidlertid ganske tolerante overfor kobber, så i noen tilfeller benyttes ko-biocid, også kalt algicid. Jotun bruker kun biocider som er nøye vurdert og godkjent av EU. Det er derfor p.t. ikke forventet noen miljøskade ved bruk av disse. Kobber har den beste miljøprofilen, og det er derfor det primært er kobber som brukes som biocid i bunnstoff.

Mens mikropartikler fra enkelte plastposer bruker hundrevis av år på å brytes ned i sjøen, så forsvinner bunnstoff-bindemidlene raskt.

Inneholder bunnstoff mikroplast?

Mikroplast er definert som syntetiske, vannuløslige, faste polymerer som er mindre enn 5 mm og deles i to typer: Primær mikroplast og Sekundær mikroplast.

Primær mikroplast er små plastkuler som bevisst er tilsatt et produkt. For eksempel hadde noen tannkremer dette for noen år siden for å gi en skrubbende effekt. Bunnstoff inneholder ikke slike partikler.

Sekundær mikroplast dannes ved slitasje av et produkt i bruk. Det som er spesielt med bunnstoff er at bindemidlene (polymerene) er designet for å brytes ned i sjøen. Mens mikropartikler fra enkelte plastposer bruker hundrevis av år på å brytes ned i sjøen, så forsvinner bunnstoff-bindemidlene raskt. Det er slik de aktive ingrediensene (ofte kobber-forbindelser) frigjøres og hindrer groe på overflaten. Alle Jotuns bunnstoff til småbåter inneholder en blanding av syntetiske og naturlige bindemidler. De naturlige kalles kolofonium på norsk og er ekstrahert fra levende trær (kvae). Allikevel anbefaler vi sterkt å unngå malingssøl ved påføring og samle opp maling som skrapes av båten. I større marinaer kan det være forsvarlig å samle opp spylevann også.

Stoffing av båt med bunnstoff fra Jotun

Som båteier kan du bidra til å minimere utslipp ved å unngå malingssøl, dekke marken og samle opp rester etter avskraping av bunnstoff.

Er fyllstoff i bunnstoff nedbrytbart?

Fyllstoff er ‘knust stein’ som kan bestå av ulike bergarter. Disse kommer fra gruvevirksomhet og er like lite nedbrytbare som vanlig sand.

Er spillvann fra spyling av båter på land miljøskadelig?

Normalt er ikke dette noe problem, men for store marinaer kan det medføre en lokal forurensning dersom løse malingsflak blir med spillvannet til sjøen. Dette bør derfor samles opp og tas hånd om på forsvarlig vis for å unngå punktutslipp. Studier i Sverige og Danmark har konkludert med et gjennomsnitt på 4-6 gram kobber fra hver båt som ble spylt, eller totalt ca 60 gram på 100 spylte båter.

Hva kan man som fritidsbåteier gjøre for å begrense miljøpåvirkningen ved bruk og vedlikehold av båten?

  • Velg et effektivt bunnstoff som gir god beskyttelse mot groe, eller andre effektive måter å beskytte båten. Det aller viktigste er å unngå økte CO² utslipp som kan oppstå dersom skroget blir begrodd.
  • Dekk marken og samle opp rester etter avskraping av bunnstoff.
  • Lever inn malingsrester til gjenvinningsstasjon.
  • Forhold deg til båtforeningen eller båthavnen sin avfallsplan for vedlikehold av båten og håndtering av farlig avfall

Båt på vannet

Vi ønsker alle en flott båtsesong med lite groe og kjærlighet for havet!

Se gjerne mer informasjon om våre produkter og påføringsmetoder i vår båtbrosjyre.

Og du kan lese flere saker på vår blogg.

Sommermiljø ved Vestfoldkysten

Avatar
Avatar

Audun Paulsen Ibenholt

Hva er forskjellen på hardt og selvpolerende bunnstoff?

Det er mange ulike bunnstoff på markedet, og de kan deles inn i to hovedgrupper; selvpolerende og hardt bunnstoff. Les…

Kongesjaluppen Stjernen feirer 125 år

Fredag 31. mai var det storstilt feiring av kongesjaluppen Stjernens 125 års jubileum i Horten. Jotun har i prosjektet bidratt…

Bunnstoff til båter i ferskvann

Jotun Watershield er et hardt, biocidfritt bunnstoff spesielt utviklet for ferskvann. Holder inntil to sesonger og er enkel å vaske….

Gjør båten klar til sommerferien!

Klar for sommerferien på vannet? – Foto: Viknes. Båten er på vannet, stoffet og polert, og nå ligger en deilig…

5 grunner til at vi gleder oss til båtsesong

Alle som har båt lengter alltid litt ekstra etter vår, sommer og sol. Endelig kan båten komme ut av vinterdvale…

Hvorfor blir det begroing på båten?

Begroing på båten er avhengig av flere faktorer, blant annet vannkvalitet, temperatur, saltholdighet og vanndybde ved fortøyningspunktet. Gråvannsavrenning, forurensninger i…