Havnespy – slik kan vi unngå videre spredning

Havnespy – slik kan vi unngå videre spredning

Havnespy er en fremmed og uønsket art som nylig har fått etablert seg på Sørvestkysten i Norge. Den har sannsynligvis kommet hit som blindpassasjer på store skip. Nå er frykten at den vil spre seg videre langs kysten – og det kan skje via fritidsbåter. Havnespy har også blitt oppdaget på den populære ferieøya Koster i Sverige.

Havnespyet vokser på alt, og trives veldig godt på skyggefulle steder, eksempelvis under båter, kaier, brygger etc. Havnespyet ligger på 0-65 meters dyp, og har negative effekter på dyr og planter på havbunnen.

Testplater med og uten havnespy -havnespy fester seg ikke på plater behandlet med bunnstoff fra Jotun.Tester som viser at sekkedyr, som er i slekt med havnespy, ikke fester seg på plater som er behandlet med Jotuns bunnstoff.

Havnespy fester seg ikke på Jotuns bunnstoff

Sommeren 2022 testet Petter Andreassen, overingeniør i Jotun, og hans team, bunnstoffet vårt i Karmsundet som hvor det stedvis er store forekomster av havnespy. Resultatet er at havnespy ikke klarer å feste seg på Jotuns bunnstoff! Det betyr at om du bruker Jotuns produkter på skroget ditt, kan du trygt besøke Sørvestlandet i båt uten å bli medskyldig i å spre havnespy. Har du hjemmehavn på Sørvestlandet kan du trygt dra på lengre tokt uten å bidra til spredning, så lenge du har stoffet med Jotuns bunnstoff.

Jotun Yachting Tonje Nordby og Petter AndreassenTonje Nordby og Petter Andreassen tester Jotuns Yachting produkter grundig.

Vi testet flere ulike produkter i fjor sommer. Vårt premiumprodukt NonStop Supreme, som kun krever ett strøk annenhvert år, var selvsagt med. I tillegg testet vi NonStop II (kommer i både mørke farger og lyse farger), Mare Nostrum SP (kommer i mørke farger og i hvit) og Aqualine (for aluminiumsbåter). Alle ga de samme tydelige resultatene – havnespy fester seg ikke på noen av variantene!

Så lenge du har vasket og stoffet båten, så er det ikke fare for smitte.

Hopper fra båt til båt

Dykkerveteranen Åge Wee har rundt 120 dykk i året, og gjennom foreningen «Clean Ocean» har han hjulpet Jotun og Havforskningsinstituttet i gjennomføringen av testene. Han forteller at han har sett flere utfordringer i norske farvann de seneste årene, blant annet en voldsom algeoppvekst i fjordene på grunn av laksemerder, og også introduksjon av nye fremmedarter.

Åge Wee i dykkerdrakt

Åge Wee gjennomfører 120 dykk i året, og kjenner godt til livet under vann og hvilke utfordringer som finnes der.

– Vi har sett mange nye fremmedarter introdusert i Haugesund spesielt, grunnet mye skipstrafikk. En av de siste er havnespy, og folk er «livredde» for det, for det hopper jo omtrent fra båt til båt, sier Wee, og fortsetter;

– Men så lenge du har vasket og stoffet båten, så er det ikke noen fare for smitte.

På bildene kan du se hvilke resultater testen ga. 3 av 15 plater var ikke beskyttet med bunnstoff, og disse ble raskt begrodd av sekkedyr, som er i slekt med havnespy. Selv om det ikke er selve havnespyet som har festet seg på de ikke-beskyttede platene, så vil bunnstoffet vårt ha samme effekt på også på havnespy.

Testplater uten havnespy - behandlet med bunnstoff fra Jotun.

Tester som viser at sekkedyr, som er i slekt med havnespy, ikke fester seg på plater som er behandlet med Jotuns bunnstoff.

Myndighetene oppfordrer båteiere til å stoffe båten

Miljødirektoratet anbefaler å bunnsmøre med anti-fouling maling (bunnstoff) før du setter ut båten for å hindre begroing av havnespy. Båter og annet utstyr (som teiner, fendere, bøyer og tau) som har vært vinterlagret på land er trygge.

Har du hatt båten eller annet utstyr (som teiner, fendere, bøyer og tau) i sjøen i løpet av vinteren, er det andre råd som gjelder. Da bør du i følge direktoratet gjøre noe av det følgende:

  • Sett båten og utstyr på land i én uke
  • Spyl og skrap båt og utstyr
  • Plassér begrodde objekter i ferskvann i minst 6 timer
  • Pakk inn i plast

Du kan lese mer om hva Miljødirektoratet mener om havnespy-problematikken her.

Havnespy på bildekk.

Her ses havnespy som har festet seg på det bildekk i havet. Foto: Åge Wee.

Mange grunner til å glede seg til båtsesongen

Det finnes nesten utallige grunner til å glede seg til ny båtsesong – vi gleder oss iallefall som unger på julaften! Men havnespy er vi ikke glade i! Vi håper virkelig ikke den uønskede arten sprer seg langs vår vakre kyst og ødelegger økosystemet vi har i dag. Åge Wee har følgende råd:

Holder du båten ren under, så bruker du både mindre drivstoff og unngår smitte av eksempelvis havnespy.

Båt på vei inn i sund

Nå gjelder det bare å komme i gang med klargjøring av båten. Husk å stoffe båten med Jotuns produkter, så krysser vi fingrene for en lang og deilig sesong på vannet – uten havnespy!

Avatar
Avatar

Audun Paulsen Ibenholt

Gjør båten klar til sommerferien!

Klar for sommerferien på vannet? – Foto: Viknes. Båten er på vannet, stoffet og polert, og nå ligger en deilig…

Hvorfor blir det begroing på båten?

Begroing på båten er avhengig av flere faktorer, blant annet vannkvalitet, temperatur, saltholdighet og vanndybde ved fortøyningspunktet. Gråvannsavrenning, forurensninger i…

Hva er forskjellen på hardt og selvpolerende bunnstoff?

Det er mange ulike bunnstoff på markedet, og de kan deles inn i to hovedgrupper; selvpolerende og hardt bunnstoff. Her…

5 grunner til at vi gleder oss til båtsesong

Alle som har båt lengter alltid litt ekstra etter vår, sommer og sol. Endelig kan båten komme ut av vinterdvale…

Fortsatt godkjenning for Jotuns bunnstoffer i Norge

I flere år har Jotun jobbet for å møte EU sitt krav til hvilke stoffer (biocider) bunnstoff til fritidsbåter kan…

Velkommen til Jotuns Båtmagasin – alt du trenger til årets båtpuss!

Det handler om lidenskap og om ekte båtglede, for ekte båtfolk. – Og om å være godt forberedt på vær,…