Båtpuss trinn-for-trinn

Båtpuss trinn-for-trinn

Vi båteiere er vel aldri mer stolte enn når vi legger ut på årets første tur i en blankpolert båt. For å gi båten et pent ytre og god beskyttelse mot de ytre elementene gjennom sommersesongen, er det viktig med en grundig rengjøring og polering. Her er noen gode tips fra Jotun om hvordan du går frem for å få en enkel, effektiv og hyggelig båtpuss!

 

Vask av båt og motor

Begynn med å vaske båten grunding med f.eks BoatWash, blandet i forholdet 1:100 med ferskvann. BoatWash kan også brukes på svært skitne flater, bland da med ferskvann i forholdet 1:20. Vask med svamp eller børste og skyll godt med ferskvann. Motor vaskes gjennom å påføre ufortynnet BoatWash, la virke i 5-10 min og skyll med ferskvann. Bruk børste på svært skitne områder.

 

Rens og polering

Fortsett med grundig rens av skroget. Her kan du bruke Marine Polish på nyere skrog i god stand eller Marine Rubbing hvis skroget er svært skittent. Denne brukes også for å fjerne oksidering (nedmatting). For best resultat anbefales maskinpolering med lamullspad, microfiberpad eller medium skumgummipad sammen med Marine Rubbing. Etter bruk av Marine Polish eller Marine Rubbing er det viktig å beskytte skroget mot elementene og forsegle poleringen. Til dette anbefales Hard Wax. Husk at det er rens som gir glans mens voksen gir beskyttelse!

 

Påføring av bunnstoff

Sørg for at overflaten som skal males er hel og tørr. Sørg også for at du har riktig type bunnstoff. Her kan du konsultere malingsprodusentene sine brosjyrer for mer veiledning. Merk opp vannlinjen og dekk til områder som ikke skal males. Rør opp malingen godt før påføring. Dette er spesielt viktig for bunnstoff. Bruk løsemiddelbestandig korthåret mohairrull og/eller pensel av god kvalitet, f.eks «Jordan for glatte underlag». Påfør det anbefalte antall strøk. Det er viktig å ha nok filmtykkelse for å få god nok beskyttelse gjennom hele sesongen. I dag er selvpolerende bunnstoff det vanligste å bruke, for god beskyttelse og enkelt vedlikehold. Vi tipser om NonStop, kåret til «Best i Test» i Norge, eller nyheten NonStop Supreme

 

Påføring av bunnstoff til drev, trimplan, propeller og andre lettmetalldetaljer

Til drev, trimplan, propeller og andre deler av aluminium og lettmetall, anbefales Aqualine Optima eller NonStop i grå eller hvit. Aqualine Optima er enkel å påføre direkte fra sprayboks. Sørg for at tidligere ubehandlede overflater er avfettet med thinner no 7, samt rengjort og grunnet med Vinyl Primer.

 

Rengjøring av teakdekk og andre tredetaljer

Båtens teakdekk og andre tredetaljer av teak renses med Teak Cleaner. Påfør med pensel eller rull og la det virke i ca 10 min. Ved behov kan dekket skrubbes med korthåret skrubb. Skyll godt med ferskvann. For beskyttelse av treet; påfør Teak Sealer eller Teak Oil med klut eller svamp og tørk av det overskytende med lofri klut. Husk at treporene åpnes ved bruk av Teak Cleaner og må lukkes igjen med hjelp av Teak Sealer eller Teak Oil. Dette for at ikke smuss skal trenge inn og gjøre treet skittent fortere.

 

Rengjøring av kromdetaljer  

For rengjøring av detaljer i krom og rustfritt stål, bruk Chrome Polish. Polér med lofri klut, lamullspad eller fint polerpapir for å få en høyglanset overflate.

 

Rengjøring og beskyttelse av gummidetaljer

Gummilister, fendere og andre gummidetaljer rengjøres med RIB Cleaner. Blandes normalt 1:2 med ferskvann, men kan også brukes ufortynnet ved grov rengjøring. Påfør deretter RIB Shine med klut eller svamp . Det forhindrer uttørring av gummien og gir langvarig beskyttelse.

 

Rengjøring og impregnering av tekstiler

Kalesjer og andre tekstiler rengjøres med Textile Cleaner. Påfør med svamp eller klut og la det virke i ca 10 min. Ved behov, skrubb lett med svamp og skyll med ferskvann. Jordslag fjernes med Mildew Remover (Obs: bør kun brukes på fargeekte tekstiler!). Avslutt med å impregnere tekstilene med Textile Watershield som dusjes på helt tørt underlag. Husk at sømmer er ekstra tykke og kan kreve noe lenger tørketid enn resten av kalesjen.

 

For mer tips og produktinformasjon, se jotun.no/bat

Se våre «Slik-gjør-du»-filmer her:

 

 

Caroline

Jotuns malingseksperter gir deg raskt svar på spørsmålene dine!

Få råd fra malingsekspertene Visste du at Jotun har egne malingseksperter som svarer på dine spørsmål? Det er ikke bestandig…

Møt Jotun på Sjøen For Alle

Årets utgave av Norges største båtmesse Sjøen For Alle nærmer seg. Onsdag 14. mars åpner dørene til årets messe med…

Vanlige spørsmål om bunnstoff og båtpuss

I utendørssesongen besvarer Jotuns tekniske eksperter i kundeservice spørsmål fra flere hundre kunder daglig. Båtsesongen er i full gang over…

Slik blir båtpussen vellykket!

Er årets vårpuss rett rundt hjørnet? Dette bør du tenke på for å lykkes med vårklargjøringen, og få et resultat…

Bunnstoff er ikke bare bunnstoff

Bunnstoffet skal beskytte båten mot groe. For å finne riktig bunnstoff må du ta utgangspunkt i hvordan du bruker båten…

Båtpussen blir enklere med ny app

  Båtpuss, vårklargjøring, stoffing – kjært barn har mange navn. Uansett om du er en erfaren båteier eller snart skal…

Go to top