Slik gjør du båten klar for vinterlagring – spar tid til våren!

Slik gjør du båten klar for vinterlagring – spar tid til våren!

Høstklargjøring av båten er rett rundt hjørnet. Bruk litt ekstra tid i høst og spar tid til våren! Selv om mange helst vil få høstklargjøringen ferdig fortest mulig, kan det lønne seg å bruke litt tid på vask og god beskyttelse av skroget for å gjøre vårpussen litt raskere og enklere. Smuss og forurensinger som blir stårende på båten gjennom vinteren blir vanskeligere å fjerne når våren kommer, enn om man tar det om høsten.

Lurer du på hvordan du skal holde båten blank gjennom hele sesongen til neste år? Se våre tips her! 

Høstklargjøringen av båt

Høstklargjøring trinn-for-trinn

Hva er det da som bør gjøres på båter som tas på land for vinteren?

 1. Løft og spyling
  Båten løftes ut av vannet og spyles grunding med høytrykkspyler for å fjerne løst sittende slim og forurensinger.
 2. Vask av båt og motor
  Vask båten grunding med BoatWash, blandes 1:50-1:100 med ferskvann. BoatWash kan også brukes på svært skitne flater, bland da med ferskvann i forholdet 1:20. Vask med svamp eller børste og skyll godt med ferskvann.  Motor vaskes gjennom å påføre ufortynnet BoatWash, la virke i 5-10 min og skyll med ferskvann. Bruk børste på svært skitne områder.
 3. Rens av vannlinje og fjerning av rur og alger
  Bruk Waterline Cleaner for rens av vannlinje og fjerning av rur og alger. Waterline Cleaner er et kraftig rensemiddel basert på saltsyre som påføres med klut eller svamp. Kan også sprayes på med sprayflaske. La virke ca 5 min og skrubb med skurekost om nødvendig. Skyll meget godt med ferskvann. Husk å bruke verneutstyr!
 4. Rengjør og beskytt skroget
  For å beskytte skroget under vinterlagringen og gjøre vårklargjøringen raskere og enklere er det lurt å bruke litt ekstra tid på rengjøring av skroget allerede nå i høst. Her kan du bruke Marine Rubbing hvis skroget  er svært skittent eller Marine Polish dersom gelcoaten fortsatt er i forholdsvis god stand.  Avslutt med å sette inn skroget med Hard Wax. Hvis du vil spare tid, bruker du kun Shiny for rengjøring og beskyttelse.
 5. Rengjør og beskytt kalesjer og tekstiler om bord
  Det kan også være lurt å se over kalesjer og andre tekstiler om bord. Kanskje fukt har resultert i jordslag på kalesjer, sprayhood, puter, redningsvester etc. Disse rengjøres med Textile Cleaner for normal vask, mens Mildew Remover effektivt fjerner eventuelt jordslag. Husk å la tekstilene tørke ordentlig før du impregnerer med Textile Watershield. Se hvordan du går frem her!

Bunnstoff for et enklere vedlikehold

For den som ønsker er det også mulig å påføre nytt bunnstoff på høsten. Påfører du bunnstoff fra Jotun kan båten stå på land i inntil ni måneder før den bør sjøsettes. Visste du forresten at Jotun har et bunnstoff som holder i inntil to sesonger? Dersom du påfører NonStop Supreme til våren, er det to år til neste gang du trenger å stoffe båten. Les mer om NonStop Supreme her! 

 Ved å ta litt ekstra godt være på båten nå i høst gjør du vårpussen enda enklere. Med en god høstklargjøring vil båten være mer motstandsdyktg mot smuss og forurensinger og dermed enklere å klargjøre for sjøsetting til våren. Hvis du i tillegg påfører bunnstoff nå i høst kan du bruke mer tid på polering og rens av båten til våren – eller rett og slett bare komme deg ut på vannet enda litt raskere når solen og varmen er her igjen.

Lykke til!

Ps.  Last ned appen Jotun Yachting nå fra AppStore eller Google Play (åpne linkene fra mobiltelefon) for enda fler gode råd og tips om vedlikehold av din båt!

Høstklargjøring båt
 

Caroline

Go to top