Fem myter om båtpuss – fungerer de virkelig?

Fem myter om båtpuss – fungerer de virkelig?

Båtpuss kan være en slitsom og ganske kjedelig oppgave som ligger mellom båteieren og den etterlengtede sommeren. Da er det fort gjort å søke etter diverse triks som kan gjøre jobben raskere, enklere og billigere. Det florerer av slike triks i båthavner og i diverse digitale båtforum og -grupper. Men fungerer de egentlig? Er det gode råd…eller bare myter? Her går vi gjennom begrepene og gir deg tipsene som faktisk fungerer!

1. RoundUp i bunnstoffet gjør det enda bedre

RoundUp i bunnstoffet er et stadig tilbakevendende tips når en båteier spør om beste måten å holde groe borte. Men visste du at RoundUp er vannløselig? Det betyr at når du blander RoundUp i bunnstoffet og sjøsetter båten, vil midlet løses opp i vann umiddelbart og skilles ut. Det vil altså ikke ha noen begroingshindrende effekt i det hele tatt. I verste fall kan det redusere bunnstoffets kontrollerte utlekking og dermed også den begroingshemmende effekten, i tillegg til å gi lokal forurensing.

Om du vil være helt sikker på å holde groe borte, bør du heller gjøre følgende:

  • Velg riktig bunnstoff for din båt og bruk. Se f.eks. artikkelen Bunnstoff er ikke bare bunnstoff.
  • Påfør anbefalt mengde. Bunnstoff er som solkrem, legger man på for lite så fungerer det dårlig. For å være sikker på at du har god beskyttelse gjennom hele sesongen, påfør anbefalt mengde (det finner du i BÅTEN-brosjyren.
  • Ikke tynn bunnstoffet. Noen båteiere velger å tynne bunnstoffet for å få det til å rekke lenger. Det eneste du oppnår da, er å tynne ut mengden aktive virkestoffer som faktisk påføres båten din. Da får du mindre beskyttelse og dermed større risiko for groe.
  • Bruk båten jevnlig. Da spyles alle organismer som eventuelt har begynt å feste seg på skroget vekk i farten.

Ønsker du å stoffe så sjelden som mulig? Da anbefaler vi bunnstoffet NonStop Supreme. Da trenger du kun å stoffe annethvert år. Les mer om NonStop Supreme her.

Male bunnstoff

2. Cayennepepper i bunnstoff gjør det mye bedre

Noen båteiere hevder at cayennepepper har en god effekt mot groe. Virkestoffet som gir den sterke, brennende smaken i cayennepepper og chili kalles capsaicin. Det er også vannløselig og på lik linje med RoundUp, vil det også skilles ut i vannet kort tid etter at båten er sjøsatt. For at capsaicin skal ha en merkbar effekt i bunnstoff måtte man imidlertid tilsette flere kilo cayennepepper. Det ville være lite praktisk, ganske dyrt og ikke minst gjøre malingen betraktelig tykkere og vanskeligere å påføre. Da er det kanskje bedre å forholde seg til tipsene i innlegget ovenfor, både fra et praktisk og et økonomisk perspektiv?

Visste du at…

….groe avhenger av mange forskjellige faktorer? Om det gror mer på den ene siden av båten enn den andre kan skyldes solforhold, tilsig av næringsrikt vann fra et nærliggende avløp, hvordan vannet strømmer etc. Om bunnstoffet var «mye bedre i år når jeg tilsatte cayennepepper/RoundUp/evt annen tilsetning», så kan det også skyldes at hva som gror og hvor mye det gror varierer fra år til år. I tillegg er også faktorer som hvor mye man bruker båten, når på året groen slår inn etc avgjørende. Det varierer også veldig fra år til år. Det betyr at det i praksis er vanskelig å sammenligne forskjellige bunnstoff mot hverandre forskjellige år. Skal man ha en korrekt konklusjon, må man teste bunnstoff (og evt tilsetninger) i samme forhold, i samme sesong, på samme båt. Les mer om hvordan bunnstoff fungerer i den her artikkelen.

3. Tusj på propellen holder groen borte

Tidligere fantes det permanente tusjpenner i markedet som inneholdt Xylen, et løsemiddel som også brukes i bunnstoff. Det er imidlertid ikke et aktivt virkestoff, dvs det har ikke noe groehemmende effekt. Xylen ble fjernet fra tusjpenner for mange år siden for å få en svakere lukt. Det er uklart hvorfor enkelte båteiere mener tusjpenner på drev kan fungere. Kanskje har noen sett at en av ingrediensene i sprittusj var det samme som i bunnstoff?

Groe på propellen er imidlertid et velkjent problem som dessverre er en vanskelig nøtt å knekke. Det finnes et flertall produkter i markedet tilpasset propellere, men det er flere forskjellige materialer på propellere, hvorav noen er ekstra utfordrende å sikre god heft på. I tillegg er det svært mye mikrostrømninger rundt propellen når den er i bruk. Det gjør at det blir ekstremt mye slitasje, og dermed veldig vanskelig å få et produkt å sitte godt gjennom hele sesongen.

Når det gjelder drev og andre lettmetalldetaljer under vannlinjen, har Jotun et spesialutviklet produkt for enkel påføring og god beskyttelse gjennom hele sesongen. Les mer om Aqualine Spray her! 

Drev

4. Poler propellen blank og sett den inn med voks for å unngå groe

Den teoretiske årsaken til at dette kan være en metode som fungerer, er at en overflate som er veldig glatt og blank, gjør det vanskeligere for organismer å feste seg på. Ved å sette inn propellen med voks eller fett, vil overflaten også bli vanskeligere å feste på. Det kan altså være et godt tips å polere opp propellen til den er svært glatt og blank, samt sørge for at båten brukes jevnlig, for å holde groe borte litt lenger.

5. Aceton på fenderlist gjør den fort ren igjen

Fenderlisten, eller gummilisten, på båten er en kjent utfordring. Den får mange bruksmerker og flekker gjennom sesongen. Vi hører stadig tipset om å bruke Aceton for å få den ren. Det er nok et godt ment råd, men Aceton er svært sterk og vil tørke ut gummien. Det leder til sprekker og etter hvert risikerer man en ødelagt fenderlist. Da er det mye bedre å bruke produkter spesielt utviklet for RIB-båter og gummi, både til å rense og forsegle gummien slik at den holder seg myk og ikke sprekker opp. Slike produkter finner du hos din nærmeste båtutstyrsbutikk.

Vedlikehold av RIB og gummidetaljer ombord

Men – hva med alle de båteierne som har prøvd noen av disse triksene og syns det fungerer aldeles utmerket?

Tar de feil? Vel, om du har funnet en metode som fungerer fint for deg, og samtidig er god for miljøet og lommeboken din, så for all del – fortsett med det! Bare vær klar over at det også finnes andre, kanskje enklere, måter å gjøre ting på. Da får du enda mer tid til å nyte båtlivet der det er som best – på vannet!

Avatar
Avatar

Caroline

Stoff båten kun annethvert år med NonStop Supreme

Selv om det kan være kos med båtpuss og stell, så er ikke stoffing av båten nødvendigvis det aller beste…

Friske opp båten etter sommerferien – her er fire gode tips!

Det er august og sommeren er ikke over ennå! Har båten vært mye i bruk, så setter det ofte spor…