Vanntett barriere med Yachting Barrier Primer

Vanntett barriere med Yachting Barrier Primer

Noe av det mest krevende når det kommer til båtpuss, eller vårklargjøring, er å fjerne all maling på båten og bygge opp malingsystemet på nytt, med grunning og bunnstoff. Dette er noe de fleste båteiere gruer seg til. Årets nyhet fra Jotun Yachting forenkler båtpussen!

En helt ny generasjon epoksygrunning

Årets nyhet fra Jotun Yachting er en ny grunning for bruk til fritidsbåter, Barrier Primer. Dette er en helt ny epoksygrunning som forenkler båtpussen. Den kan brukes på flere ulike underlag; som glassfiber, aluminium og stål, der man tidligere ikke har kunnet bruke det samme produktet.

Barrier Primer Jotun yachting

I tillegg kan man nå legge på mer produkt for hvert strøk, noe som gjør at man kommer unna med bare to strøk,  og ikke tre eller flere. Det har tidligere vært «regelen» hos de fleste produsenter. Dette forutsetter selvsagt at man påfører den mengden med grunning som anbefales. Dette betyr igjen mye tid og arbeid spart og at båten kan komme raskere på vannet.

Grunning til aluminiumsbåt

Yachting Barrier Primer kan brukes på både gelcoat, aluminium og stål.

Den viktige barrieren

Hvorfor er det da så viktig å gjøre grunningsjobben riktig og påføre nok maling? Dette handler om beskyttelse. Vann  tærer på alle typer materialer. Får vi vanninntrengning i et glassfiberskrog, kan det medføre plastpest. På en aluminiumsbåt, eller en kjøl av stål, kan vi risikere korrosjon. Ved å bruke en god grunning og gjøre jobben ordentlig, skaper vi en sterk barriere som beskytter mot vanninntrengning og dermed holdes båten fri for ytre påvirkning.

En grunning som sikrer god heft

Grunningen gjør også en viktig jobb ved å sikre god heft til underlaget og for påfølgende strøk med maling. Den aller viktigste jobben vi gjør som båteiere er å beskytte båtene mot de ytre elementene. Det betyr at båten må beskyttes mot vanninntrengning og korrosjon, men også mot groe.

Dersom grunningen slipper fra skroget, eller bunnstoffet slipper fra grunningen, så får man ganske umiddelbart groe på skroget. Det resulterer i høyere drivstofforbruk og dermed høyere CO2-utslipp. Det er jo som kjent den aller største miljøtrusselen vi har i 2020.

Med andre ord må grunningen sikre god heft både til skroget og til påfølgende strøk. Barrier Primer har ekstremt gode heftegenskaper som leverer på nettopp dette.

Grunning av båt

Fin finish – et resultat av godt forarbeid

Uansett om du skal male båten, husveggen, eller stua, så er et grundig forarbeid det aller viktigste for å få et godt sluttresultat. Når det gjelder grunning med epoksy, så må man være nøye med å fjerne tidligere maling, eller slipe slik at man får en fast overflate. Deretter må man avfette, sørge for å fjerne smuss og forurensninger, og sørge for at overflaten er helt tørr før man begynner å male.

Et godt tips er å alltid lese teknisk datablad før man begynner å male med en epoksygrunning! Det finner du på produsentens hjemmeside. Der kan du lese deg til tørketider og hvor lenge du må vente til du kan legge på neste strøk.

Det handler om å gjøre ting raskt og effektivt, men også riktig. Da kan man sette båten på vannet og være trygg på at den er godt beskyttet, samtidig som man får mer tid til å nyte båtlivet der det er som best: på vannet!

Få tips til hvordan du kan stoffe så sjelden som mulig!

Avatar
Avatar

Caroline

Gjør båten klar til sommerferien!

Klar for sommerferien på vannet? – Foto: Viknes. Båten er på vannet, stoffet og polert, og nå ligger en deilig…

Hvorfor blir det begroing på båten?

Begroing på båten er avhengig av flere faktorer, blant annet vannkvalitet, temperatur, saltholdighet og vanndybde ved fortøyningspunktet. Gråvannsavrenning, forurensninger i…

Hva er forskjellen på hardt og selvpolerende bunnstoff?

Det er mange ulike bunnstoff på markedet, og de kan deles inn i to hovedgrupper; selvpolerende og hardt bunnstoff. Her…

5 grunner til at vi gleder oss til båtsesong

Alle som har båt lengter alltid litt ekstra etter vår, sommer og sol. Endelig kan båten komme ut av vinterdvale…

Velkommen til Jotuns Båtmagasin – alt du trenger til årets båtpuss!

Det handler om lidenskap og om ekte båtglede, for ekte båtfolk. – Og om å være godt forberedt på vær,…

Havnespy – slik kan vi unngå videre spredning

Havnespy er en fremmed og uønsket art som nylig har fått etablert seg på Sørvestkysten i Norge. Den har sannsynligvis…