Slik blir båtpussen vellykket!

Slik blir båtpussen vellykket!

Er årets vårpuss rett rundt hjørnet? Dette bør du tenke på for å lykkes med vårklargjøringen, og få et resultat som holder gjennom hele sesongen.

1. Følg med på vær og vind

Male i direkte sollys, et uventet regnskyll, raskt temperaturfall eller en alt for kald overflate kan ødelegge malingsjobben. Sjekk temperaturen og værmeldingen før du starter for å unngå unødvendige overraskelser. Les mer om tabbene du bør unngå her.

2. Rør i vei!

De aktive virkestoffene i bunnstoffet har en høy egenvekt og synker fort til bunnen av boksen. Husk å røre opp malingen innimellom når du stoffer båten, slik at de aktive virkestoffene fordeles jevnt i malingen og dermed på båten.

Rør opp malingen

3. Sjekk batchnummer på bunnstoffboksene

Bunnstoff med forskjellige batchnummer kan ha nyanseforskjeller. Sjekk batchnumrene på forsiden av boksene og bland sammen malingen før du begynner å stoffe. Da unngår du at baugen er lysere enn hekken eller fargeforskjell mellom babord og styrbord side, Se også artikkelen om tabbene du bør unngå.

4. Velg riktig bunnstoff

Riktig bunnstoff for nettopp deg og din båtavhenger av hvor båten ligger, hvor ofte den brukes, dine forventninger til begroingsbeskyttelse og ikke minst hvor ofte du ønsker å stoffe båten. Dersom du ønsker å stoffe så sjelden som mulig, anbefaler vi NonStop Supreme. Da trenger du kun ett strøk annethvert år! Les mer om NonStop Supreme her. Hvis du er usikker på hvilken type bunnstoff du bør velge, kan du lese mer i artikkelen Bunnstoff er ikke bare bunnstoff.

2,5L-Yachting-Nonstop-Supreme

5. Hva er båten malt med fra før?

Det er viktig at det bunnstoffet du ønsker å bruke, er kompatibelt med det som er påført fra før. Det kan ellers være en risiko for dårlig heft og avflassing, og dermed begroing lenger ut i sesongen. Sjekk Jotuns anbefalinger og overmalingstabellen i appen «Jotun Yachting» eller Jotuns brosjyre BÅTEN. Dersom du er usikker på hva som er påført fra før av kan du sikre deg ved å legge et strøk med Vinyl Primer som fungerer som en heft-og sperregrunning. Les mer om Vinyl Primer og den viktige grunningen.

6. Ren, fast og tørr overflate

Overflaten som skal males må være ren, fast og tørr. Dersom bunnstoffet flasser, puss ned lag for lag til du får et helt og fast lag. Vask overflaten grundig med ferskvann, og la den tørke ordentlig før du går i gang med malingen.

7. Tørketider og overmalingsintervall

Det er viktig å følge anbefalte tørketider og overmalingsintervall for å ikke risikere krakelering, blærer eller avflassing. Sjekk temperatur og – om mulig – overflatetemperatur samt produktets tekniske datablad for å finne riktig tørketid og overmalingsintervall. Tekniske datablad finner du på produktsidene på jotun.no eller i appen «Jotun Yachting» under Produkter.

Jotun Yachting app

8. Tilpass produktene etter hvor mye tid du har

Ønsker du best mulig resultat gjennom hele sesongen? Bruk en ren polish eller rubbing (avhengig av hvilken stand gelcoaten er i) og deretter en høykvalitetsvoks som forsegler og beskytter gjennom hele sesongen. Jotun anbefaler Marine Polish, Marine Rubbing og Hard Wax for best resultat. Les mer om hvordan du får en blank båt gjennom hele sesongen her.

Ønsker du en rask og enkel vårpuss? Solens stråler bryter raskt ned en gelcoat som ikke har noe beskyttelse mot UV-strålene. Et 2-i-1-produkt som Shiny innholder både polish og voks. Det gir en lettere rens og noe beskyttelse mot solstrålene, men gjør til gjengjeld behandlingen av båten over vannlinjen rask og enkel når du kun trenger ett trinn for å bli klar.

Tips: Shiny er også et utmerket vedlikeholdsprodukt å ha liggende i båten gjennom sesongen! Les mer om hvordan du holder båten blank gjennom sommeren her.

9. La maskinen gjøre jobben for deg

Blir du trøtt og sliten i både armer og skuldre etter bare en halv skrogside? Invester i en poleringsmaskin som gjør jobben enklere, morsommere og gir et like godt resultat fra begynnelse til slutt. Roterende maskiner kjenner de fleste,, men de oscillerende maskinenene har gjort sitt inntog på markedet de siste årene. Sammen med effektive produkter som Marine Rubbing og Marine Polish gjør maskinen det enda enklere for de aller fleste båteiere å få en skikkelig blank båt!

10. La Jotuns eksperter svare på dine spørsmål

Er du usikker på hvordan du skal gå frem eller har spørsmål om produkter? Jotuns malingseksperter i Teknisk Service svarer på dine spørsmål på telefon, chat og mail mandag til fredag. Ta kontakt med Teknisk Service her.

Lykke til med årets båtpuss!

Slippe å stoffe hvert år
Avatar
Avatar

Caroline

5 grunner til at vi gleder oss til båtsesong

Alle som har båt lengter alltid litt ekstra etter vår, sommer og sol. Endelig kan båten komme ut av vinterdvale…

Velkommen til Jotuns Båtmagasin – alt du trenger til årets båtpuss!

Det handler om lidenskap og om ekte båtglede, for ekte båtfolk. – Og om å være godt forberedt på vær,…

Havnespy – slik kan vi unngå videre spredning

Havnespy er en fremmed og uønsket art som nylig har fått etablert seg på Sørvestkysten i Norge. Den har sannsynligvis…

Ny båteier? Dette må du vite om båtpuss!

Er du en ny båteier, og har spørsmål om hvordan båten skal klargjøres? Her er en enkel guide til hvordan…

Stoff båten kun annethvert år med NonStop Supreme

Selv om det kan være kos med båtpuss og stell, så er ikke stoffing av båten nødvendigvis det aller beste…

Friske opp båten etter sommerferien – her er fire gode tips!

Det er august og sommeren er ikke over ennå! Har båten vært mye i bruk, så setter det ofte spor…