Vanlige spørsmål om bunnstoff og båtpuss

Vanlige spørsmål om bunnstoff og båtpuss

I utendørssesongen besvarer Jotuns tekniske eksperter i kundeservice på spørsmål fra flere hundre kunder daglig relatert til bunnstoff og båtpuss. Mange båteiere begynner nå å tenke på båtpussen, og i den forbindelse har vi bedt ekspertene i Teknisk Service om å dele svarene på noen av de mest stilte spørsmålene om maling og polering av båt.

1. Må jeg stoffe hvert år?

Med NonStop Supreme får du beskyttelse mot begroing inntil to år, forutsatt at du legger to strøk første gangen du bruker den. Etter det holder det med ett strøk annethvert år. For Jotuns øvrige bunnstoff anbefales et strøk for vedlikehold hvert år.

NonStop Supreme med USPer

2. Hva er forskjellen mellom hardt og selvpolerende bunnstoff?

Med et selvpolerende bunnstoff blir malingsfilmen tynnere gjennom sesongen. Bunnstoffet poleres av når båten beveger seg i vannet eller av strømmene i vannet når båten ligger stille. Dette er den mest effektive teknologien mot begroing. Med et hardt bunnstoff er malingsfilmen like tykk  gjennom hele sesongen, noe som gjør den mer robust mot slitasje hvis man f.eks. ofte tar den opp og ned på båthenger. Harde bunnstoff kritter ikke.

Med et selvpolerende bunnstoff trenger du kun å spyle båten med høytrykksspyler etter endt sesong eller før et nytt malingsstrøk påføres. Et hardt bunnstoff må man våtslipe lett før man legger et nytt malingsstrøk, for å fjerne den porøse overflaten som gjenstår etter at de aktive ingrediensene i bunnstoffet har lekket ut  i løpet av sesongen.

For mer informasjon om forskjellige bunnstoffteknologier, se Jotun Yachting sin brosjyre BÅTEN. Du kan også lese mer i artikkelen Bunnstoff er ikke bare bunnstoff.

Hardt og selvpolerende bunnstoff

3. Kan jeg male over Nonstop II med NonStop Supreme?

Ja, NonStop Supreme kan males på stort sett alle typer bunnstoff. Jotun anbefaler to strøk første gang man påfører NonStop Supreme for å sikre nok filmtykkelse og dermed god nok beskyttelse. For vedlikehold holder det med et strøk annethvert år.

Se Jotun Yachting sin brosjyre BÅTEN for mer informasjon om kompatibilitet mellom forskjellige typer bunnstoffer og hvordan man går frem  for korrekt bytte mellom forskjellige typer bunnstoffer.

4. Hva er forskjellen mellom NonStop II og NonStop Supreme?

Begge to er basert på samme gode NonStop-teknologi, men NonStop Supreme har ekstra god beskyttelse mot begroing slik at den kun trenger å overmales annethvert år. Jotun Yachting bunnstoff

5. Hva er laveste temperatur jeg kan stoffe i?

Alle Jotun sine bunnstoffer kan påføres ned til 5 grader celsius i underlaget. d, men vær oppmerksom på at  tørketiden øker betraktelig. Det er viktig å huske på at underlaget kan være kaldere enn lufttemperaturen,  så sjekk temperaturen i underlaget  om du  er i tvil.

6. Hvor lenge må jeg vente til sjøsetting etter at jeg har stoffet ferdig båten?

Ved temperatur i underlaget på 10 grader celsius og 50 prosent luftfuktighet, kan en båt som er stoffet med NonStop sjøsettes 24 timer etter at den er ferdig stoffet.  Husk at tørketider og overmalingsintervaller/sjøsetting er avhengig av temperatur og luftfuktighet. Jotun anbefaler å lese teknisk datablad, samt følge med på temperatur og fuktighet, for å sikre at malingen har fått tørke lenge nok før sjøsetting.

Du finner til enhver tid oppdaterte tekniske datablad på produktsidene på jotun.no/yachting.

Jotun Yachting NonStop

7. Kan jeg bruke vanlige rengjøringsmidler til båten?

Jotun anbefaler å bruke vask- og rensemiddel spesielt utviklet for bruk til båt, f.eks. Boatwash. Rengjøringsmidler beregnet for andre typer overflater, f.eks. kjøkken og bad, kan inneholde fett og oljer som ligger igjen  på overflaten etter vask og kan ødelegge for polering og voks av båten i senere ledd av klargjøringen. Enkelte midler inneholder også grove slipekorn som i verste fall kan ripe opp gelcoaten på båten. Les mer om hvordan du går frem når båten skal gjøres klar til årets sesong i artikkelen Blank båt gjennom hele sesongen.

Jotuns sortiment av båtpleiemidler finner du på jotun.no –  eller se Jotun Yachting sin brosjyre BÅTEN.

Boatwash Jotun yachting

8. Hva er egentlig nano?

Nano er en definisjon på størrelse av partikler. I produkter basert på nanoteknologi er partiklene så små at de fyller ut også meget små ujevnheter i overflaten og gir en rettere overflate som oppleves som blankere. For høyest glans og mest langvarig beskyttelse av overflaten, anbefales alltid en ren rubbing eller polish, samt en ren voks. Såkalte 2-i-1 produkter er godt egnet for vedlikehold og for en rask båtpuss men vil aldri gi like høy glans som en ren rubbing/polish, eller like lang beskyttelse som en ren voks. Ønsker du en rask og enkel båtpuss med godt resultat anbefaler Jotun vokspolishen Shiny.

9. Må jeg bruke polish etter at jeg har brukt rubbing?

Nei, med Jotun sin Marine Rubbing kan du fortsette direkte med Hard Wax etter at du har renset overflaten med rubbingen. Marine Rubbing er en kjemisk rensende rubbing som ikke legger igjen partikler i overflaten som må poleres bort. For mer informasjon om hvordan du bruker Jotun sine båtpleiemidler, se artikkelen om Båtpuss trinn-for-trinn.

10. Hvorfor må jeg bruke voks etter at jeg har polert båten?

Når man renser en overflate, uavhengig om den er av gelcoat, teak, gummi eller tekstil, åpner man opp porene i overflaten. Disse må forsegles igjen slik at de ikke står åpne for forurensing. Derfor anbefaler Jotun alltid å bruke Hard Wax etter at man har rubbet eller polert båten, slik at glansen man opparbeidet vedvarer så lenge som mulig. Tilsvarende typer forseglinger finnes også for teak, gummi og kalesjer/puter slik at den nyvaskede og polerte båten holder seg blank og fin gjennom hele sesongen. Se «Slik gjør du»-filmer om rens av teak, gummi, rustfritt stål og tekstiler her.

For en fullstendig oversikt over Jotuns båtpleiemidler og fremgangsmåte, se jotun.no.

Jotun Yachting blank båt

Fant du svar på det du lurer på? Hvis ikke kan du alltid kontakte Jotuns kundeservice her: Telefon: 33 45 75 30 – E-post: chat.no@jotun.no

Les mer om våre produkter til båten – eller chat med ekspertene for tips og råd her!

Avatar
Avatar

Caroline

Gjør båten klar til sommerferien!

Klar for sommerferien på vannet? – Foto: Viknes. Båten er på vannet, stoffet og polert, og nå ligger en deilig…

Hvorfor blir det begroing på båten?

Begroing på båten er avhengig av flere faktorer, blant annet vannkvalitet, temperatur, saltholdighet og vanndybde ved fortøyningspunktet. Gråvannsavrenning, forurensninger i…

Hva er forskjellen på hardt og selvpolerende bunnstoff?

Det er mange ulike bunnstoff på markedet, og de kan deles inn i to hovedgrupper; selvpolerende og hardt bunnstoff. Her…

5 grunner til at vi gleder oss til båtsesong

Alle som har båt lengter alltid litt ekstra etter vår, sommer og sol. Endelig kan båten komme ut av vinterdvale…

Velkommen til Jotuns Båtmagasin – alt du trenger til årets båtpuss!

Det handler om lidenskap og om ekte båtglede, for ekte båtfolk. – Og om å være godt forberedt på vær,…

Havnespy – slik kan vi unngå videre spredning

Havnespy er en fremmed og uønsket art som nylig har fått etablert seg på Sørvestkysten i Norge. Den har sannsynligvis…